Kesäillan piirakka
Pellillinen herkkua helposti:
- 4 munaa
- 2,5 dl sokeria
- 200 g margariinia
- 2 dl maitoa
- 6 dl vehnäjauhoa
- 2 tl leivinjauhetta
- Päälle raparperia, omenaa tai marjoja (+ sokeria ja kanelia)
Extraa (ei välttämätöntä):
- 2 dl maitorahkaa
- 1 muna
- sokeria maun mukaan
- vaniljasokeria
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi, käsin tai koneella. Sen jälkeen muut aineet lisätään vähitellen taikinaan sekoittaen, mutta ei vatkaten. Leivinjauhe lisätään yhdistettynä jauhojen kanssa ja margariini juoksevana. Valmis löysähkö taikina kaadetaan leivinpaperilla päällystetylle reunalliselle uunipellille. Taikinan päälle levitetään tasaisesti omena- tai raparperipaloja tai marjoja. Pinnalle sirotellaan sokeria + omenaan ja raparperiin myös kanelia. Piirakka paistetaan 200 asteessa noin puoli tuntia.
Vielä herkullisempaa piirakasta saa lisäämällä kaiken pinnalle ennen uuniin laittoa vielä hyvin sekoitetun maitorahka-muna-sokeriseoksen. Tämä onnistuu valuttamalla lusikalla seosta läjiin mahdollisimman tasaisesti sinne tänne.
Juuri ennen tarjoilua piirakan pinnalle voi ripotella siivilän läpi tomusokeria. Lisukkeeksi sopii vaniljakastike, jolle löytyy hyvä resepti esimerkiksi:
http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/84198/Vaniljakastike/
Kuvissa tähän samaan taikinapohjaan tehty raparperipiirakka ja omenapiirakka.