Valitse sivu

Kesä kukkeimmillaan

Kesä kukkeimmillaan

4.juhann

Mitä olisi keskikesä ilman kukkasia? Vaikea kuvitellakaan, ja onneksi ei edes tarvitse. Viis ohimenevistä viileistä rintamista, tässä pieni osa tämän hetken kukkijoista.

1.juhan

Juhannusruusu on yksi kesän iki-ihanista kaunottarista. Perinteinen, suven suloisuutta henkivä kukka menestyy vaatimattomillakin kasvupaikoilla, eikä juurikaan kärsi talvivaurioista. Runsaina kukkivat juhannusruusut tuoksuvat taivaallisen makeilta.

3.kultasade

Kultasade on huikean hieno kukkiva puu, joka loistaa puutarhan koruna. Kullankeltaisten, ylenpalttisen runsaiden riippuvien terttujen alla kulkiessa tuntuu aivan siltä, kuin taivaalta sataisi kultaa.

2.rhodo

3.rhodo

Useat rhodolajikkeista ilahduttavat näyttävillä kukinnoillaan edelleen. On onni saada nauttia pitkään näistä upeista, parhaimmillaan pienen puun korkuisiksi kasvavista kukkapensaista. Kanervakasvien sukuinen alppiruusu tarvitsee vain vähän ravinteita muihin kasveihin verrattuna. Rhodon suosikkipaikka on puutarhassa männyn kainalossa.

5.pioni

Pioni on puutarhan kuningatar, katseenvangitsija vailla vertaa. Pionin nuput ovat hauskan pallomaisia, ja kukat suuria ja täyteläisen tuoksuisia. Värejä on runsaasti, joten kuningaskunnan uuden jäsenen saa helposti sovitettua puutarhan väriharmoniaan. Pionin kukinta voi parhaimmillaan kestää jopa kaksi kuukautta.

2unikkoJPG

Unikon kukat ovat pirteitä väriläiskiä, jotka sopivat mielestäni erityisen hyvin puolivilliin pihaan. Unikot kukkivat keväisin runsaina villeinä kukkamattoina muun muassa Kreikan saaristossa. Olen tavannut unikkoa villinä myös Saarenmaan niityillä. Puutarhojemme pionit ovat useimmiten pidempiä varreltaan ja suurempikukkaisia.

1.karhunvadelma

Karhunvadelman kukinta enteilee makoisaa satoa syksymmällä, nam!

4.omenanraakileet

Omena on tähän mennessä ehtinyt kehittää kukistaan jo melkoisen määrän raakileita. Kääpiöomenapuumme tarvitsee etenkin satoaikaan hieman tukea. Omenia olemme saaneet korjata jo parin vuoden kuluttua istutuksesta.

Kaikki nämä ihastuttavat silmänilot sopivat juuri täydellisesti suomalaiseen pihamiljööseen ja suveen, joka saattaa joskus yllättää jopa lumisateella. On hyvä tietää, että Viherpeukaloiden kasvivalinnoissa painotetaan sitä, että kasvit ovat omiaan suomalaiseen ilmastoon ja kasvuolosuhteisiin.

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This