Valitse sivu

Tomaattikuumetta

Tomaattikuumetta

Kun on pitkin talvea syönyt lähes mauttomia kirsikkatomaatteja, alkaa kevään myötä kohota melkoinen tomaattikuume. Kesäauringon kypsyttämät pienet ja isot pallerot, makeina ja mehukkaina, nam!

DSC_0151

Täällä on taas kaivettu siemenpussit esiin ja tehty tomaattikylvöjä. Multiin pääsi Marmandino One, Sungold, Tigerella, Chocolate Cherry, Pink Plum Baby sekä Ace 55 tomaatinsiemeniä. Vielä tekisi mieli kokeilla jotakin keltaista tomaattia, isoa tai pientä. Olisiko teillä vinkata hyväksi havaittua lajiketta?

DSC_5920

Kasvun ihme siemenestä lautaselle jaksaa hämmästyttää joka kerta. Tuntuu ihan uskomattomalta, että pieni, kuiva, lähes huomaamaton siemen voi myöhemmin tuottaa jotakin niin makeaa ja mehevää. Kuten vaikkapa maailman makeimmaksi tomaatiksi tituleerattuja oransseja Sungold-kirsikkatomaatteja. Ne ovat kuin tuoreita karamelleja!

DSC_0022

Mutta ennen kuin sadosta pääsee nauttimaan, siemenistä kasvavia taimia on jaksettava hoivata asiaankuuluvalla tavalla.

Maaliskuun alkupuolella kylvin siemenet kosteaan taimimultaan, noin puolen sentin syvyyteen. Kylvökset peitin rei’itetyllä muovilla (tuorekelmu / pakastepussi / minikasvihuoneen kansi). Koska siemen itää parhaiten lämpimässä, laitoin kylvökset pesuhuoneen lattialle nauttimaan lattialämmityksestä.

DSC_6511

Kun siemenet sitten olivat itäneet, siirsin ne valoon. Ihanteellinen kasvupaikka olisi valoisa ja hieman normaalia huonelämpötilaa viileämpi. Tavallisesta omakotitalosta on kuitenkin hankala löytää passelia paikkaa. Niinpä pienet taimenalut nököttävät nyt työhuoneemme ikkunalla.

DSC_6484

Taimet tulee koulia, eli siirtää kasvamaan isompaa astiaan, kun taimissa on sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen oikea lehtipari. Astia voi olla vaikkapa muoviruukku tai maitotölkki. Kun taimi vankistuu ja ruukku alkaa käydä ahtaaksi, taimi tulisi ruukuttaa entistä kasvusyvyyttä syvempään, aina alimpaan lehtipariin asti. Näin tomaatti muodostaa vahvan ja vankan juuriston.

DSC_3549

Tämä onnistuu helposti esimerkiksi juuri maitotölkissä, johon lisään multaa taimen kasvaessa. Hieman hontelot tomaatintaimet kannattaa tukea kepillä jo alkuvaiheessa.

Maltillisen lannoituksen voi aloittaa, kun ensimmäisestä koulinnasta on kulunut muutama viikko. Itse käytän tomaateille tarkoitettua mietoa kastelulannoitetta.

DSC_3614

Toukokuussa alkaa mielestäni se työläin vaihe, taimien karaiseminen eli ulkoiluttaminen. Huoneenlämmössä kasvaneista taimista tulee ainakin meillä honteloita ja ne tahtovat kaatuilla ulkoilun yhteydessä. Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta, valitse mahdollisimman suojaisa ulkoilupaikka, tai muuten saat selvitellä sikin sokin kasassa makoilevia tomaatintaimia. Kokemusta nimittäin on.

DSC_4957

Taimet kuitenkin vankistuvat nopeasti, kunhan pääsevät lopullisesti muuttamaan multiin kasvihuoneeseen. Älä siis turhaan murehdi pitkäksi venähtäneitä alkuja.

DSC_5274

Jos esikasvatus tuntuu liian työläältä, voit ostaa tanakat taimet vaikkapa Viherpeukaloilta. Täydennän usein kasvihuoneen lajivalikoimaani valmiilla taimilla.

DSC_0068

Taimet voi istuttaa kasvihuoneeseen, tai ulos lämpimään ja suojaisaan paikkaan, kun lämpötila on pysyvästi yli kahdeksan astetta. Suomen kesässä kannattaa kuitenkin varata reilusti hallaharsoa viileiden öiden varalle. Olen peitellä taimet yöunille monet kerrat kesäkuussa.

DSC_0113

Sitten vain tarjotaan otolliset kasvuolot ja toivotaan lämpimiä kelejä! Tomaatinkasvatus voi kuulostaa vaateliaalta, mutta oikeasti se ei ole sitä. Tomaatti sopii aloittelijankin käsiin, se on nimittäin melko armelias kasvattajaansa kohtaan.

DSC_0111

Lisää tomaateista myöhemmin, kun on aika siirtää ne kasvihuoneen lämpöön. Nyt palaan pikkutaimien pariin ja jatkan haaveilua pitkästä ja lämpimästä kesästä!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

13 Kommentit

 1. Hanne

  Hyvä ja selkeä kirjoitus ja aivan ihanat kuvat.
  Itse en ole tomaatintaimia kasvattanut, mutta olen saanut sukulaiselta itsekasvatettuja taimia monena keväänä. Aivan ihanan makuisia ovat itsekasvatetut tomaatit kun vertaa kaupan tomaatteihin 🙂

  Vastaa
 2. Marian hyötytarhassa

  Kiitos viestistäsi! Tosiaan, tomaattien tuoksu ja maku on itsekasvatettuna kyllä aivan erilainen. Kun saa puraista auringonlämmittämää makeaa punaposkea, siinä palkitaan kaikki vaivannäkö! 🙂

  Vastaa
 3. Milla

  Olipa hyvä artikkeli! Yritin viime vuonna kasvattaa tomaatteja siemenistä ja vain muutaman taimen sain ulos kasvamaan lämpimimpien säiden tultua: saavutus kyllä sekin!

  Nyt kyllä eilen tarttui Kevätmessuilta valmis tomaatintaimi kainaloon…Siellä se odottaa keittiön työpöydällä säiden lämpeämistä. Ja kyllä, näistä taimista tulevat tomaatit ovat jotain aivan eri luokkaa kuin kaupasta ostetut!

  Vastaa
 4. Marika

  Kiitos hyvistä ohjeista! Ehkä minäkin vielä joskus näiden tietojen turvin uskallan kokeilla 🙂 Mutta ensin minä haluan sen kasvihuoneen! 😀

  Vastaa
 5. Saara

  Hyvät ja selkeät ohjeet, aloittelijankin pitäisi selviytyä noilla vinkeillä ja kivoilla kuvilla. Tekis mieli popsia tomaatteja kuvista, ovat niin houkuttelevia. 🙂

  Vastaa
 6. Tosimummo

  Sitä olen joskus jäänyt miettimään, että miksi taimet pitäisi ensiksi kylvää toiseen astiaan ja koulia myöhemmin toiseen? Minä kylvin siemenet suoraan ruukkuihin joissa ne saavat kasvaa niin kauan, että pääsevät ulos. Tiedä sitten, tuliko tehtyä joku kaamea moka tässä, mutta ainakin vielä taimet näyttävät viihtyvän! 😉

  Vastaa
 7. Marian hyötytarhassa

  Hei Milla!

  Minulle puolestaan käy melkein aina niin, että ensikertalaisena homma onnistuu loistavasti ja sitten myöhemmin joku kohta takkuaa aina.

  Kevätmessuilla katselin tomaatintaimia minäkin, mutta en uskaltanut ottaa matkaan, kun olin liikkeellä julkisilla. Sieltä ostamani mintutkin taisivat hieman paleltua, vaikka käärin ne kaulaliinaan. 😀

  Mutta odotetaan säiden lämpenemistä ja hyvää satoa! 🙂

  Vastaa
 8. Marian hyötytarhassa

  Heippa Marika!

  Nyt vaan rohkeasti tomaatinkasvatukseen. Kuten yllä kirjoitin, tomaatti antaa pienet viljelyvirheet kyllä anteeksi 🙂 Meillä kasvoi tomaattia viime kesänä kasvihuoneen lisäksi suojaisalla ja lämpimällä seinustalla, ja ihan kiva sato tuli sieltäkin, karmeasta kesäkuusta huolimatta!

  Vastaa
 9. Marian hyötytarhassa

  Heippa Saara!

  Kiva kuulla, että ohjeet ja kuvat tuntuivat selkeiltä. Ja täytyy kyllä myöntää, että vesi herahti kielelle itsellänikin, kun kävin läpi viime vuoden tomaattikuvasatoa. 🙂

  Vastaa
 10. Marian hyötytarhassa

  Tervehdys Tosimummo!

  En usko, että tuli tehtyä kaameaa mokaa. 😀 Olen itsekin miettinyt samaa, mutta tänä vuonna taas kylvin siemenet ensin pieniin taimilaatikoihin. Kai siinä hetkellisesti säästää tilaa ja multaa, kun kaikki eivät kuitenkaan idä / jaksa kasvaa / läpäise karsintaa kasvihuoneeseen asti. Minun tulee laitettua aina liikaa siemeniä ja kylmästi sitten viskaan heikoimmat pois.

  Pitääkin nyt ihan selvitellä tätä asiaa, palaan vielä, jos tulen yhtään viisaammaksi!

  Vastaa
 11. Obatsu

  Tosimummo / Maria: Käsittääkseni tuosta koulimisesta / taimien siirtelystä isompaan astiaan on ainakin seuraavat hyödyt: 1. säästyy aluksi tilaa 2. kun taimi siirretään isompaan astiaan, kannattaa se upottaa syvemmälle multaan lähes ensimmäisiin lehtiin asti, tällöin mullan sisällä varresta kasvaa lisää juuria joten kasvu tehostuu 3. parhaat ja vahvimmat taimet tulee valikoitua samalla.

  Idättämistä voi muuten nopeuttaa laittamalla siemenet muutamaksi päiväksi vesilasiin. Minulla alkoi osa jo parin päivän päästä itämään lasissa.

  On kyllä ihan älyttömän houkuttelevia kuvia! 😛

  Vastaa
 12. Marian hyötytarhassa

  Heippa Obatsu ja kiitos viestistä!

  Tuosta syvemmälle istuttamisesta luin jostakin, että jos alkujaan laittaisi siemenet vaikkapa maitopurkkiin, voisi multaa lisätä suoraan sinne aina tarvittaessa ensimmäiseen lehtipariin asti. Ja myöhemmin (jos korkeus loppuu kesken) askarrella lisälaidat. Tosin itse mielummin koulin aina suurempaa ruukkuun, en koe sitä niin työlääksi.

  Tuo vesilasi onkin vielä kokeilematta, kiitos vinkistä! 😀

  Vastaa
 13. tosimummo

  Kiitos informaatiosta! Mulla onkin ruukuissa sopivasti lisää tilaa vielä eli voisinkin lisätä multaa tomaattien juurelle. 🙂

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This