Valitse sivu

Upeat hortensiat

Upeat hortensiat

Pallohortensioiden kukinta puutarhoissa alkaa olla upeimmillaan. Nuoret kukinnot ovat aluksi limenvihreitä, mutta vaihtavat väriä puhtaan valkoiseen kukintojen muuttuessa suuriksi ja pallomaisiksi. Suuret ja painavat kukinnot saavat oksat usein nuokkumaan, erityisesti sateen jälkeen.

Pallohortensia on näyttävä pensas, joka sopii kasvatettavaksi sekä omana ryhmänään että yhdistettynä muihin kasveihin. Runsaan kukinnan aikaansaamiseksi pallohortensia olisi hyvä leikata keväisin. Se sietää jopa vuosittaisen alasleikkaamisen, sillä kukat kehittyvät saman vuoden versoihin. Toisin sanoen pallohortensia kukkii joka vuosi, vaikka sen leikkaisikin alas keväisin.

Pallohortensia viihtyy happamassa maassa, joten se on luonteva kaveri erilaisten havujen ja rhodojen kanssa. Tässä se antaa ilmettä pitkään penkkiin, jossa on tuijien lisäksi alkukesän kukkijoita: erilaisia angervoja ja syreenejä.

Hortensioiden kukinta ajoittuu heinäkuulta pitkälle syksyyn, lajikkeesta riippuen. Pallohortensia ja mustilanhortensia tuovat ilmettä ja näyttävyyttä kuvan suurehkoon istutusalueeseen. Mustilanhortensian kukinta on pysty, pitsimäinen ja kermanvalkea.  Se kukkii runsaasti eikä tarvitse vuosittaista leikkausta.

Syyshortensia on upea pystykasvuinen pensas, jonka kukinnot ovat kookkaat ja kartiomaiset. Syyshortensia ei vaadi säännöllistä leikkaamista, mutta sitä kannattaa nuorentaa keväisin ennen silmujen puhkeamista. Jos pensaan antaa kasvaa vapaasti leikkaamatta sitä, kukintoja muodostuu enemmän, mutta ne jäävät kooltaan pienemmiksi. Löydät hoito-ohjeita syyshortensialle esimerkiksi täältä.

Syyshortensian kukinta alkaa elokuussa ja jatkuu aina syyspakkasiin asti. Suuret kukkatertut avautuvat ensin valkoisina, mutta muuttuvat hiljalleen syksyn edetessä punertaviksi. Kauniina syksyn lähes burgundinpunaisiksi.

Kaikki hortensiat ovat näyttäviä myös leikkokukkina, joten jos pihaltasi löytyy jonkin sortin hortensia, tuo iloa myös sisätiloihin!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

4 Kommentit

  1. Magdalena

    Upea istutusalue!! Löytyykö blogissasi enempi postaus siitä, esim. kuvia ja kirjoitus penkin toteuttamisesta? Itse haaveilen vastaavasta ja vastaavanlaisia kasvia löytyy jo pihalta, mutta siirrettävä uuteen penkkiin.

    Vastaa
  2. Marian hyötytarhassa

    Hei Magdalena!

    Kiitos viestistäsi! Valitettavasti tästä penkistä ja sen toteuttamisesta ei taida löytyä yhtään postausta. Mutta kiitos aihevinkistä, tämä laitetaan korvan taa!

    Vastaa
  3. Pirjo

    Tilasin keväällä (17) kolme hortensiaa viherpeukaloilta; yhdessäkään niissä ei ole ollut koko kesänä eikä näytä tulevankaan yhtään kukkaa, mistähän moinen johtuu??

    Vastaa
  4. Marian hyötytarhassa

    Hei Pirjo!

    Muistelen, että itsellänikin yksi hortensioista kukki vasta kolmantena kesänä. En osaa sanoa mistä tämä johtuu. Jos ostoksesi mietityttävät ja sinulla on kysymyksiä juuri niihin liittyen, saat varmasti vastauksen olemalla yhteydessä Viherpeukaloiden asiakaspalveluun, yhteystiedot löytyvät Viherpeukaloiden verkkosivuilta.

    Kaunista syyskesää!

    Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This