Valitse sivu

Helpot ja kauniit tarha-alppikärhöt

Helpot ja kauniit tarha-alppikärhöt

Reheväkasvuisilla ja vaivattomilla tarha-alppikärhöillä on helppo luoda puutarhaan näyttävyyttä ja kerroksellisuutta. Meillä hyötytarhan portinpielessä kasvaa säleikkövilliviinin kaverina sekä tarha-alppikärhö ’Pink Flamingo’ että tarha-alppikärhö ’Albina Plena’.

Säleikkövilliviini lähtee hitaasti käyntiin keväisin, tänä vuonna ihan poikkeuksellisen rauhalliseen tahtiin. Alkukesästä kukkivat tarha-alppikärhöt saavat silloin loistaa kaikessa rauhassa.

’Pink Flamingon’ kukat ovat kellomaiset ja hennon vaaleanpunaiset. Kukissa on kaunis valkoinen keskusta. Köynnös kurkottelee kohti kasvihuonetta heinäseivästä pitkin. Minulla on ollut haaveissa kasvarin ovenpieliä ja etuosaa kauniisti varjostava viherseinä. En tosin tiedä miten tuo tulee käytännössä onnistumaan vai ohjaanko kasvun jossakin kohtaa toisaalle?

Pergolanseinämässä kiipeilevä valkoinen ’Albina Plena’ on kaunis kerrottukukkainen lajike. Sen kellomaiset kukat nuokkuvat viehkosti alaspäin.

Tarha-alppikärhöt viihtyy aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kasvi sopii esimerkiksi näkösuojaksi säleikköön, kasvamaan puunrunkoa vasten tai vaikka maanpeitekasviksi. Tarha-alppikärhöt ovat kestäviä ja helppohoitoisia, itse en ole suojannut näitä talvisin mitenkään.

Kukkimisen jälkeen köynnöstä koristavat hauskat hahtuvapallot eli hopeahohtoiset siemenkodat.

Usein tarha-alppikärhöt innostuvat kukkimaan uudestaan vielä syksyllä, tosin alkukesään verrattuna huomattavasti vaatimattomammin. Tässä kuvassa kukat pilkistävät vihreän lehtimassan keskeltä elo-syyskuun vaihteessa.

Tarha-alppikärhöt ovat ihanan helppoja ja vaivattomia kukkivia köynnöksiä! Hoito-ohjeita tarha-alppikärhöille löytyy muun muassa täältä.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

6 Kommentit

 1. Between

  No, niin, taas tuli uusi hieno idea. Alppikärhöä villiviinin kaveriksi. Olen kyllä istuttanut kahta erilaista kärhöä samaan paikkaan, mutta en villiviinin seuraksi. Oivallinen vinkki, kiitos!

  Vastaa
 2. Marian hyötytarhassa

  Näin myöhemmin kesällä tuolta ei enää erota, missä menee villiviini ja missä kärhö. Mutta alkukesästä on mukavaa saada kukintaa, kun säleikkövilliviini vasta heräilee uuteen kasvuun.

  Vastaa
 3. Katariina

  Olen pitkään halunnut pergolaa. Meillä ei ole puutarhassa niitä vielä yhtään. Syksyllä aion sellaisen rakentaa laattaterassin kylkeen ja istuttaa kaveriksi alppikärhöä ja villiviiniä!

  Vastaa
 4. Liisa //multaasormissa

  Onpa kauniita! Luulen et minunkin pitää laittaa kärhöä kasvamaan säleikkövilliviinin kaveriksi vielä pystypergolaan -näiden kuvien jälkeen 🙂

  Vastaa
 5. Marian hyötytarhassa

  Heippa Katariina!

  Olen kovasti tykännyt tuosta villiviinin ja kärhön yhdistelmästä. Pergola kyllä tuo puutarhaan ihanaa ryhtiä ja suojaa. Mukavaa rakennusproketia siis!

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This