Valitse sivu

Metsurille töitä tarjolla!

Metsurille töitä tarjolla!

Latvominen on oma taiteenlajinsa, joka ei onneksi (niin kuin mikään muukaan, pienten kasvikuntamme samuraiden kasvatuksessa) vaadi kauheasti osaamista. Eli miltä musta tuntuu, kysyi kylän vanha jäärä blondilta… Joten kun sisäkasvatuksessa alkaa kasvi rönsyillä niin, että on vaikea sohvalta televisiosta salattujaelämiä katsella tai kun katto tulee vastaan, on hyvä tarttua saksiin. Sama jos ulkona tai kasvihuoneessa alkaa vartta olemaan kun koripallokentällä, mutta tasapaino kävelemään opettelevalla lapsella, on hyvä latvoa.

 

Kaverit (vas. Carolina Reaper x2, Bonda Ma Jacque, Birds Eye, Pink Habanero) yrittävät karkuun katon kautta.

Kaverit (vas. Carolina Reaper x2, Bonda Ma Jacque, Birds Eye, Pink Habanero) yrittävät karkuun katon kautta.

 

 

Keväällä liian innokkaasti viety pihalle ja kävi pakkasherra puraisemassa. Näin paljoa ei kannata kasvia leikata kuin hätätilanteessa, vaan jättää aina jäljelle lehtiä vähintään yhden parin verran, mieluummin useamman.

Keväällä liian innokkaasti viety pihalle ja kävi pakkasherra puraisemassa. Näin paljoa ei kannata kasvia leikata kuin hätätilanteessa, vaan jättää aina jäljelle lehtiä vähintään yhden parin verran, mieluummin useamman.

Rajusta leikkauksesta toipuva potilas viikon jälkeen.

Rajusta leikkauksesta toipuva potilas viikon jälkeen.

Latvomisen voi aloittaa helposti jo aikaisemminkin, kun kasvi on kasvattanut useamman lehtiparin. Tarkoituksena on edes auttaa kasvia tekemään enemmän oksia, samalla kasvattamaan varteen lisää paksuutta, ja näin saada mahdollisimman tuuhea ja tuottava chili. Ja tästä näkee tulokset nopeasti, joten tämä touhu sopii myös teille kaikille ylivilkkaudesta kärsiville, sillä parhaimmillaan alta viikossa alkaa uutta lehteä puskemaan mitä mielenkiintoisemmista paikoista. Toki jos olet ihmistyyppiä ”pieni on kaunista”, saa leikkaamisella lajin kuin lajin pysymään pienen kokoisena, joten ei esteettistä silmää ala kirveltämään.

Samana vuonna siemenestä kasvatettu ensimmäisessä latvomisessa, kieltämättä hetken ovat surkuhupaisan näköisiä, vähän kun lentoharvennuksen jäljiltä sähkölinjojen vierustat.

Samana vuonna siemenestä kasvatettu ensimmäisessä latvomisessa, kieltämättä hetken ovat surkuhupaisan näköisiä, vähän kun lentoharvennuksen jäljiltä sähkölinjojen vierustat.

Nopeasti alkaa uutta kasvustoa näkyä.

Nopeasti alkaa uutta kasvustoa näkyä.

Latvomisen jälkeen alkaa nopea kasvupyrähdys.

Latvomisen jälkeen alkaa nopea kasvupyrähdys.

 

Ja mitäpä tehdä niin sanotulle leikkuu jätteelle?! Jos on halua kasvattaa useampaa kasvia, niin kannattaa leikattuja oksia laittaa vesimaljakkoon, sillä suurin osa kasveista alkaa kasvattaa uusia juuria. Eli yhdestä kasvista voikin tulla kuukaudessa useampi kasvi helposti, eikä tarvitse paljon idätellä siemenistä. Ja jos jokainen oksa ei juuria alakaan pukata, niin ei harmita niin julmetusti, kun ne olisivat joka tapauksessa muuten menneet roskiin/kompostiin/biojätteeseen.

 

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Leikkuujätteen voi laittaa maljakkoon veteen kasvattamaan juuria. Pienet oksat vesilasiin.

Pienestäkin se chilikin ponnistaa, eli kyllä pienikin oksa saattaa juuret kasvattaa ja tulla yhteiskuntakelpoiseksi chili-asukkaaksi.

Pienestäkin se chilikin ponnistaa, eli kyllä pienikin oksa saattaa juuret kasvattaa ja tulla yhteiskuntakelpoiseksi chili-asukkaaksi.

Yksikin vahva juuri riittää multaan laittoon, mutta silloin täytyy muistaa kastella kasvia vähän kerralla ja useasti.

Yksikin vahva juuri riittää multaan laittoon, mutta silloin täytyy muistaa kastella kasvia vähän kerralla ja useasti.

Toki mitä enemmän juuria, sen varmemmin kasvi pärjää.

Toki mitä enemmän juuria, sen varmemmin kasvi pärjää.

Latvat maljakoista ruukkuihin.

Latvat maljakoista ruukkuihin.

 

 

Leikkaamista toki tehdään myös bonsaichilin ja kasvin talvehtimista varten, mutta nyt on vielä niin lämpimät kelit, että unohdetaan tyystin, jotta meillä talvea onkaan ja palataan lähempänä loskaa tähän aiheeseen. Nyt sakset käteen ja voima olkoon kanssanne!

Tietoa kirjoittajasta

Monster Naga

Bloggaajanimen taakse kätkeytyy hieman alle 4-kymppinen tatuoitu karvanaama, joka armeija-aikoina hörähteli soveltuvuuskokeiden kysymyksille ”Harrastatko hortonomiaa?” ja ”Oletko koskaan miettinyt perustavasi kukkakauppaa?” Kukista on kokemusta lähinnä kaktusten ja ostettujen ruusupuskien muodossa, mutta muutamia vuosia taaksepäin alkoi innostus chilien kasvattamiseen muutamalla kaverilta saadulla siemenellä. Sittemmin harrastus on lähtenyt hieman lapasesta... Yritän blogissani kertoa, niin kasvattamisesta siemenistä kasveiksi, kasveista viidakoksi, kuin itse chili-marjojen jatkojalostuksesta ruuaksi ja juomaksi. Mukana kertomuksissa, niin sisällä kasvatettavat ruukkukasvit, kasvihuoneen eläjät, kuin myös ulkosalla kasvimaalla tapahtuva kasvattaminen. VAROITUS: chilit aiheuttavat riippuvuutta ja pitemmällä käytöllä saattaa olla arvaamattomia seurauksia!

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This