Valitse sivu

Aromaattinen basilika

Aromaattinen basilika

Basilika on yksi lempiyrteistäni. Se on kasvina näyttävä, maultaan pehmeän aromaattinen ja se sopii mainioksi makupariksi monelle.

DSC_0061

Basilika rakastaa lämpöä ja sadosta pääsee nauttimaan helpoiten ostamalla valmiin taimen.

DSC_5384 (1)

Basilikan kasvatus siemenestä on myös melko vaivatonta.

DSC_0726

Itselläni on tapana kylvää basilika suoraan kasvihuoneeseen toukokuussa. Jostakin syystä sisällä esikasvattamiani taimia kiusaavat usein kirvat. Kun kylvän suoraan kasvihuoneeseen, taimi ei tarvitse erikseen karaista, vaan niistä tulee jämäköitä ja kestäviä. Toukokuun lämpöaalto antaa hyvän startin näille yrttien kuninkaallisille.

DSC_6348

Toki kylminä öinä taimet tulee suojata hallaharsolla tai kiikuttaa ruukut sisätiloihin. Herkkähipiäinen basilika ei siedä hallaa.

DSC_4839

Monet yhdistävät basilikan italialaiseen ruokaan, onhan se lyömätön makupari tomaatin ja miedon mozzarella-juuston kanssa.

DSC_9253

Hyötykasviyhdistyksen sivut tietävät kuitenkin kertoa, että basilika on alkujaan kotoisin Intiasta ja siitä liikkuu paljonkin ristiriitaista tietoa. Toiset pitävät basilikaa rakkauden symbolina, ilon ja onnen yrttinä. Toiset taas pahuuden yrttinä.

DSC_8359

Jos merkityksiä on monia, niin on myös lajikkeita. Basilikaa löytyy isolehtisenä, pienilehtisenä, vihreänä, punaisena. Kuvassa ’Large leaved’, jota kutsutaan myös salaattibasilikaksi, punalehtinen ’Rosie’ ja pienilehtinen ’Balkon Star’.

DSC_8400

Kanelilta, sitruunalta, pippuriselta maistuvia. Muun muassa. Basilikaa voi viljellä sekä ruokakäyttöön että silmänruoaksi.

DSC_9258

Itse rakastan aamuauringon lämmittämää kasvihuonetta, jossa basilikan aromit sekoittuvat kypsyvien tomaattien tuoksuun. Taidankin lähteä tästä saman tien vähän fiilistelemään!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This