Nyt nautitaan!
Kesän paras osio on alkanut, puutarhan sato alkaa kypsyä. Ensimmäiset varhaisperunat herkuteltiin juhannuksena.
Uusi tuttavuus, pyöreä, keskivahva chili ’Naranga’ punastelee kasvihuoneen lämmössä.
Monikäyttöinen kesäkurpitsa on aloittanut satokauden anteliaasti.
Viime vuonna kokeilin munakoison (’Moneymaker’) kasvatusta ensi kertaa siemenestä.
Kylmänä kesänä puuha oli kuitenkin jokseenkin turhauttavaa ja satoa saatiin niukasti. Tänä vuonna oikaisin ja ostin valmiin taimen. Kaunista satoa on riittänyt mukavasti, joten taida suosiolla jättää munakoison esikasvatuksen tulevinakin vuosina muille.
Salaatteja ja yrttejä on taas yli oman tarpeen. Juurekset ja minimaissit näyttävät lupaavilta.
On kerrassaan mahtava fiilis, kun aterian ainekset löytyvät omasta puutarhasta. Viimeistään tässä vaiheessa unohtuvat toukokiireet, säämanailut ja puutarhurin satunnaisesti suustaan päästämät ärräpäät.
Vielä kun eriväriset ja erikokoiset tomaatit saadaan kypsiksi, on todellakin aihetta juhlaan. Kasvihuoneessa kypsyvä puna-oranssijuovainen tomaatti ’Tigerella’ saa jo veden herahtamaan kielelle. Kaunis ja herkullinen Tigerella on kasvihuoneemme jokavuotinen kasvatti.
Herkullista heinäkuun jatkoa!
Hei,
Mikä on kikkasi kesäkurpitsan kasvattamisessa. En millään onnistu, ensin näyttää lupaavalta, mutta sitten alkavat ikään kuin mädäntyä kärjestä.
Kasvatatko ne ulkona vai kasvihuoneessa?
Yst. Leena
Samaa minäkin kyselen. Laatikossa tai ruukussa kasvatettuna sama ilmiö, 8- 10 senttiseksi kun kasvavat, päät alkavat mädäntyä.
Hei Leena ja Varpu!
Minullakin osa kesäkurpitsoista alkaa mätänemään päästä. Käsittääkseni ilmiö johtuu liiallisesta kosteudesta, jonka vuoksi kesäkurpitsan päässä oleva kukka (tai kukan tähteet) alkaa mädäntyä ja leviää siitä sitten koko hedelmään. Kannattaakin poistaa pienten kesäkurpitsojen kärjessä olevat kukat.