
Mitä perennapenkkiin – osa 1

Varmasti monta puutarhaa suunnittevaa tai sitä uudistavaa viherpeukaloa askarruttaa ajatus:
Mitä perennapenkkiin?
Perennat eli monivuotiset ruohovartiset koristekasvit pitäisi valita pihalle huolella, koska ajatuksena on katsella näitä valittuja kasveja pidempäänkin kuin vain yhden kasvukauden. Perennapenkki on pitkäaikainen sijoitus, joten se kannattaa suunnitella huolella. Perennapenkkiä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon kasvikohtaiset rajoitukset (sopiva maaperä ja valon tarve), kasvien korkeudet, sekä kukinta-ajat.
Esittelen tässä artikkelissa yhden runsaasti kukkivan perennapenkkiesimerkin, joka sopii pihan aurinkoiselle paikalle. Viherpeukaloilla on myös valmiita paketteja perennapenkeiksi, jolloin suunnitteluvaihetta ei tarvita ollenkaan, vaan kaikki on mietitty jo valmiiksi kukkapenkin muodosta lähtien hoito-ohjeisiin.
Aurinkonauhus
Aurinkonauhus on keltaisen kullanväreissä kukkiva korkea koristekasvi, joka viihtyy auringossa / puolivarjossa. Perennapenkkiä tehtäessä kannattaa huolehtia hyvin kasvuunlähdöstä laittamalla kasvualusta kunnolla kuntoon. Runsas multa ja ravinnerikkaus ovat valttia. Tämän perhoskasvin kukinta ajoittuu heinä-elokuulle. Yllä olevasta perennapenkki esimerkkikuvasta voi nähdä kuinka tämän aurinkonauhuksen kukinta on jo tässä loppumaisillaan. Koristekasvin muuttuessa värittömiksi rangoiksi, kannattaa muistaa käydä hieman siistimässä penkkiä, jotta seuraavaksi kukintavaiheessa olevat koristekasvit pääsevät oikeuksiinsa.
Kaunopunahattu
Punahattu on ryhmäperenna, joka on kuuluisa punaisen purppuroista päivänkakkarakukinnoistaan. Moni vannoo myös echinaforcen eli auringonhattu-uutteen nimeen yskän tai flunssan vallatessa. Muun muassa Pohjois-Amerikan intiaanit ovat käyttäneet tätä kasvia alkujaan monenlaisten vaivojen hoitoon. Punahattu käy siis hyvin kaunistamaan kukkapenkkiä, mutta jos innostuu rohdoksista niin sen kukkivia versoja tai sen talvehtivia juuria voi myös hyötykäyttää.
Kaunopunahatut kasvavat hieman lajikkeesta riippuen 80-100 cm korkeaksi. Ihannesijainti sille olisi aurinkoinen / puolivarjoinen paikka. Suomessa punahatun kukinta ajoittuu loppukesälle. Kaunopunahattu on myös oiva perenna huokuttelemaan perhosia. Lisäksi tätä kaunokaista saattaa löytyä myös nykyään muissakin väreissä kuin vain purppuranpunertavana. Muita hyviä puolia tässä perennassa on sen sopivuus myös leikko- ja kuivakukaksi, joten tämä kukka on todellakin sieltä puutarhan monipuolisemmasta päästä. Tässä perennapenkissä kaunopunahatut ovat sijoitettu korkeutensa puolesta penkin etualle ja keskelle (kuva otettu sivulta).
Syysleimu
Kaunopunahatun seuraksi suositellaan usein syysleimua. Olenkin kirjoittanut kokonaisen artikkelin syysleimuista ja luulen, ettei se menetä suosiotaan tulevanakaan kesänä. Artikkelin syysleimusta voit käydä lukemassa suoraan Viherpeukaloiden viime elokuun blogiarkistosta: ”Trendikukka syysleimu häikäisee väreillään”.
Loistosalvia
Loistosalvian voi nimensä mukaan istuttaa loistavalle / aurinkoiselle paikalle. Tämä perenna kestää hyvin aurinkoa ja suosittelenkin sitä perennapenkkiin, koska se myös kukkii pitkään (kesäkuun lopulta elokuulle). Loistosalvia, sekä kaunopunahattu löytyvät muun muassa Viherpeukaloiden valmiiksi suunnittelemasta perennapenkkipaketista “kesäperhonen”, joka on hyvin suosittu valinta.
eikös tuo alimmainen ole punatähkää? ja nuo punahatut näyttää värimintulta