Valitse sivu

Puutarhurin kaarituet

Puutarhurin kaarituet

Kohta meilläkin päästään aloittamaan kylvöt kasvimaalla. Suomen suvessa kylvökset kannattaa suojata hallaharsolla. Muistan hyvin, miten viime vuoden kesäkuussa(kin) sateli lunta.

DSC_0031

Tuli lunta tai ei, hallaharsot suojaavat myös tuholaisilta. Esimerkiksi rucola menee suojaamattomana usein kirpan suuhun. Siinäpä sitä sitten katselee reikäistä satoa salaattikulho kainalossa.

DSC_0056

Kasvilavojen kaaret ovat kätevä ja hermoja säästävä kikka kasvuston suojaamiseen. Olen vuosien varrella kokeillut erilaisia virityksiä. Olen törkännyt multaan muoviputkea sekä muun muassa teltan alumiinikaaria, mutta en ole saanut ankkuroitua kaaria riittävän tukevasti. Usein tuuli tai rankkasade onkin kaatanut koko viritelmän ja hallaharso on liiskaantunut märkänä ja raskaana vasten hentoja salaatinalkuja.

DSC_0097

Tukevia kaaria varten tarvitaan kahta eri paksuutta muovista sähköputkea sekä metallista reikänauhaa. Pätkä paksumpaa putkea kiinnitetään reikänauhalla lavan reunaan. Ohut, pitkä kaari työnnetään paksun kaaren sisään.

DSC_0082

On makuasia, laittaako kaarituet kasvulaatikon sisä- vai ulkopuolelle. Sisäpuolella ankkuroinnit eivät näy, mutta saattavat helpommin täyttyä mullalla. Ulkopuolella ne taas ovat koko ajan näkyvissä, mutta ankkuriputket on helpompi pitää puhtaana.

DSC_0095

Vaikka kaaret olisi paikoillaan, ne saa tarvittaessa siirrettyä kätevästi sivuun ottamalla toisen pään pois ”ankkurista”. Ja kun kaaria ei enää tarvita, ne on helppo irrottaa kokonaan. Ankkurointisysteemit ovat meillä paikoillaan kesät talvet, ja hyvin ovat kestäneet.

DSC_0081

Olen laittanut harsojen liepeiden päälle heinäseipäät, näin harsot pysyvät paikoillaan kovassakin tuulessa. Toki tähän voi käyttää myös kivenmurikoita tai vaikkapa telttakoukkuja.

DSC_0099

 Siitä tosin kannattaa muistaa mainita perheen retkeilijälle.

DSC_0271

Joskus puutarhuria on nimittäin manattu melkoisesti, kun yösijan pystytys ei olekaan sujunut niin joutuisasti…

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

8 Kommentit

 1. Marja-Leena Tuure

  Tänään lairoimme mieheni kanssa samantyylisen harsotuki rakennelman. Laitoimme ns harjaorren joka sitoo kaaria ja antaa ryhtiä rakennelmaa. Huomenissa taimien istutus.

  Vastaa
 2. Anni

  Hei. Miten saat pidettyä kulkureitit noin siisteinä ja rikkaruohottomina? Onko pohjatyöt tehty miten ja mitä sepeliä olet käyttänyt?

  Vastaa
 3. Marian hyötytarhassa

  Hei Marja-Leena!

  Olen pahoillani, mutta viestisi on aikoinaan livahtanut täysin ohi. Anteeksi! Viime kesänä harsoille kyllä olikin käyttöä! Toivotaan lämpimämpää kesää tulevana kautena. Oikein ihanaa kasvukauden odotusta sinulle!

  Vastaa
 4. Marian hyötytarhassa

  Hei Anni!

  Laatikkopuutarhasta on poistettu pintanurmi ihan käsivoimin, lapiolla kaivamalla. Pohjalle on levitetty paksuhko kangas.

  Kankaan päälle on sitten levitetty singeli, en valitettavasti muista singelin kokoa. Se on hieman pyöreäreunaista, valittu niin, että siinä voi tepastella myös paljain jaloin. Yllättävän hyvin tuo pysyy rikkaruohottomana. Silloin tällöin ylös puskevat rikat on helppo huomata ja nypätä pois.

  Vastaa
 5. Anni

  Kiitos vastauksestasi. Ajatuksena on ollut tehdä vastaava alue, jossa olisi myös marjapensaat. Nyt rohkenee itsekin yrittää toteuttaa se.

  Vastaa
 6. Anni

  Kiitos vastauksestasi. Ajatuksena on ollut tehdä vastaava alue, jossa olisi myös marjapensaat. Nyt rohkenee itsekin yrittää toteuttaa se. Mukavaa kevään odotusta!

  Vastaa
 7. aatto hietala

  mistä kaupasta voi ostaa kaaritukia Helsingissä tai Vantaalla?

  Vastaa
 8. eeva

  Kiitos hyvistä kuvista ja ideoista. Juuri nyt etsin samantapaista ratkaisua kuin sinulla onkin. Hyvää kesän alkua sateista huolimatta.

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This