Valitse sivu

Kärhöt – köynnösten kuninkaat

Kärhöt – köynnösten kuninkaat

Kärhöt – köynnösten kuninkaat taipuvat kansankielellä klemantikseksi niiden latinankielisen nimen ´Clematis´ mukaan. Kärhöt kuuluvat leinikkikasvien heimoon ja ne ovat hyvin suosittuja monivuotisia koristekasveja. Lajikkeita on pilvin pimein ja moneen käyttötarkoitukseen: istutuksiin yksittäin, ryhmiin, sekä ruukkuistutuksiin. Viherpeukaloiden sivuilta löydät ne kätevästi köynnösten alta.

karho

Köynnöskasvi kärhöjä on muun muassa pienikukkaisena, isokukkaisena, sekä tarhaviinikärhöinä. Kärhöjen eteen voi hyvin sijoittaa esimerkiksi matalahkoja pensaita tai kukkivia perennoja. Paitsi, että se tekee penkistä runsaamman näköisen, sillä on myös suotuisia vaikutuksia juuristoon, joka pysyy näin viileämpänä ja kärhölle riittää paremmin vettä ja se mahdollistaa pidemmän kukinta-ajan.

Viherpeukalot toimittavat esimerkiksi suosittua kärhölajiketta Tarhakellokärhö Arabellaa jo ensi kuusta lähtien, joten voit käydä kurkkaamassa tällä sivulla, sopisiko tämä sinun puutarhaasi. Tarhakellokärhö on todella runsaasti kukkiva perennamainen puolipensas. Muita hyviä puolia on sen pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus.

Loistokärhöistä saat myös todella kauniin köynnöksen. Niissä kukkivat valtavat kukat eivät jää huomaamatta keneltäkään ja näitä voikin suositella lämpimästi perennapenkkiin. Viherpeukaloilla niitä löytyy muun muassa puhtaan valkoisena kukkivana Loistokärhö Miss Batemanina tai upeana tummanviolettina Loistokärhö Warszawska Nikenä, joka kukkii loppu kesästä pitkälle syksyyn. Täältä löydät myös täydelliset hoito-ohjeet näihinkin kasveihin.

jalokarho_violetti

Myös kruunukärhöt ovat mainitsemisen arvoisia. Ne muistuttavat alppikärhöjä, mutta niiden kukat ovat suuremmat ja avoimemmat. Ne kestävät hyvin talven yli ja kukintaa voi odottaa kesä-heinäkuussa. Kasvukorkeutta niillä on jopa 3-4 metriä, joten niiden kanssa täytyy muistaa köynnöstuet. Jos haluaa kukkamerta köynnöksen muodossa, tämä on erittäin hyvä valinta muun muassa laajojen alueiden kuten kivikkojen, muurien ja korkealle kaartuvien pylväiden tai kaariporttien kupeeseen. Yksi vaihtoehto kruunukärhöksi on Maidwell Hall lajike.

Jos kaipaat keltaista väriä pihamaallesi, voisin suositella tätä keltaisena kukkivaa Kiinankeltakärhöä, joka näyttää olevan myös sopivasti alennuksessa!

Kärhöjä on todellakin moneen lähtöön ja löydät varmasti niistä myös juuri sinun mielenmaisemaasi sopivan värin. Parhaimmassa tapauksessa saat kärhöjen avulla koko kesän kukkivan pihanurkkauksen: hankkimalla alppi- ja kruunukärhöjä kukkimaan alku kesään ja suurikukkaisia jalo- tai loistokärhöjä kukkimaan heinäkuusta syyskuuhun asti. Muista myös, ettei köynnöstä tarvitse aina istuttaa maahan, vaan voit hyvin istuttaa kärhöjä myös ruukkuihin. Kärhöruukku kesäisellä terassilla on mahtavan näköinen!

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This