Valitse sivu

Syksyllä istutettavia sipulikukkia – liljoja ja laukkoja

Syksyllä istutettavia sipulikukkia – liljoja ja laukkoja

Nyt alkaa olla aika toimia jos haluaa toimia kauaskatsoisesti ja päästä nauttimaan syksyllä istutetuista kukista ensi vuonna. Täytyy tunnustaa, että minulle tuo ennakointi jää aina viime tippaan ja tilaan aina syksyn sipulikasvit viime tipassa, mutta vielä ehtii. Nyt on täydellinen aika tilata kukkasipuleita, niin että pääsee vielä syyskuussa istuttelemaan uusia tuttavuuksia pihamaalleen.

Kirjoitin viime maaliskuussa artikkelin Pihasuunnittelua osa 1.

Siinä harmittelin, etten ollut tajunnut tuota ihanaa Jättilaukkaa ennen, mutta juuri nyt on sen istutusaika jos haluaa saada tätä hauskaa pallokasvia pihalleen! Viherpeukaloilla näkyi olevan montaa eri laukkalajiketta myynnissä.

Esimerkiksi Jättilaukka Ambassador tai Koristelaukka Gladiator. Lisäksi Ukkolaukkaa olisi nyt mahdollisuus istuttaa. Tuosta Ukkolaukasta vielä sen verran, että sen sipuleiden hajun sanotaan karkottavan tehokkaasti mm. myyriä ja muita pieniä jyrsijöitä. Ei siis pelkkää pihankaunistusta, vaan jopa jotain muutakin hyötyä.

Nyt on myös aika istuttaa paljon muitakin ihanuuksia pihalle. Liljoja, narsisseja ja tulppaaneja. Näissä lajikkeissa on myös paljon valinnanvaraa värien ja muiden ominaisuuksien mukaan.

vaaleanpunliljat

Liljat ovat yksi suosikeistani. Vuosivuodelta ne jaksavat kukkia uudestaan ja uudestaan. Ja aina kukkiessaan ne saavat minut mykäksi valloittavalla olemuksellaan.

Valkoisetliljat

Tässä yksinkertainen ohje liljojen istuttamiseen nyt syksyllä.

Etsi kukkasipuleille mahdollisimman kuohkea ja humuspitoinen maa eli sellainen paikka, jossa vesi läpäisee maan mahdollisimman hyvin ja on hyvin ravinnepitoinen. Istutussyvyyden voit hahmottaa helposti niin, että kerrot liljansipulin korkeuden kaksi ja puoli kertaa. Tämä on helppo muistisääntö. Niitä voi laittaa maahan harvakseltaan tai sitten luoda niistä omia pieniä ryhmiä. Lisäksi olen kuullut sanottavan, että istutettujen liljojen ympärille olisi hyvä laittaa pieni hiekkakerros päälle. Se suojaa kasvia sienitaudeilta, eikä ikäviä homeyllätyksiä pääse sattumaan. Hiekkaa voi myös laittaa istutuskuopan pohjalle jos maaperä vaikuttaa liian saviselta ja märältä.

Hyviä syksyisiä istutushetkiä!

liljat

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This