Rakastan, pakastan yrttejä – hyötypuutarhan aineksia pakastimesta
Monena kesänä olen miettinyt, miten säilöisin yrtit. Olen kuivattanut niitä, mutta mielestäni parhaimman ja tuoreimman maun niistä saa kun pakastaa ne. Olen hyväksi havainnut pienet muovipussit, joihin säilön yrttejäni. Miten kätevä onkaan napata esimerkiksi aamupalamunakkaaseen tuoretta persiljaa suoraan pakastepussista sen verran kun tarvitsee ja sulkea se odottamaan seuraavaa käyttöä varten.
Viime kesänä sain paljon jättibasilikaa ja sen isot lehdet ovat helppoja säilöä myös pakastamalla, puhumattakaan niiden näyttävyydestä ruoka-annoksissa pakastamisen jälkeenkin kun ne säilyttävät tekstuurinsa ja ovat hyvin tuoreen näköisiä.
Säilön myös pinaattia pakastamalla sen. Jos pinaatin haluaa pienempään tilaan, sen voi myös murskata helposti pussia puristelemalla heti kun se on kovettunut kylmässä. Tietenkin pitää olla jonkin verran pakastintilaa käytettävissä jos haluaa käyttää tätä säilöntämenetelmää. Sanoisin, että tämä on hyvä lisä kuivattujen yrttien joukkoon. Monipuolisuus on hyvä jos on useampia käyttötarkoituksia.
Piparminttu
Piparminttuni kasvaa kesällä kasvihuoneeni edessä, oviaukon molemmin puolin. Siihen on rakennettu kaksi puulevyillä aidattua aluetta (n. metri kertaa puoli metriä) ja multaa laitettu reilusti (ainakin 25-30 cm). Tämän hyöty-yrtin kasvatus lähti siitä, kun pienet piparmintun taimet istutettiin maahan. Heti ensimmäisenä kesänä ne lähtivät kasvamaan valtavasti. Välillä leikkaan pitkiä piparmintun varsia (kasvavat 50-60 cm pitkiksi) ihan saksilla pois, mutta se ei niiden kasvua haittaa, päinvastoin taitavat innostua siitä vielä enemmän. Olen myös antanut monelle ystävälleni mukaan piparmintun pistokkaita kotiin viemiseksi, pistokkaista saa kasvatettua myös kätevästi suuren piparminttupenkin. Joskus myös pakastan niitä kokonaisena, niin kuin tässä alla olevassa kuvassa. Tätini teki myös piparmintuistani tislaamalla uutetta viime kesänä. Uute on erinomainen esimerkiksi leivontaan.
Piparminttu rauhoittaa sekä vatsan, että mielen. Piparminttu onkin tunnettu rohdoskasvina. Piparmintusta tehtyä teetäkin suosittelen lämpimästi.
Lempijuomani on kuitenkin kylmä piparminttuvesi. Piparmintun lehdet voi laittaa suoraan raikkaaseen veteen tai joskus myös käytän hiilihapollista vettä vaihtelun vuoksi. Niistä irtoaa melkein heti raikas minttuinen maku juomaan. Haluan nauttia tätä ihanaa makua myös talvella, joten tein piparminttujääpaloja. Muutama piparmintun lehti muottiin, vettä päälle ja pakastimeen. Tätä jääpala ideaahan voi käyttää hyvin myös esimerkiksi marjoihin ja hedelmiinkin. Käteviä vai mitä?