Valitse sivu

Ihanan inspiroiva virtuaalikesä

Ihanan inspiroiva virtuaalikesä

Viherpeukalot_kuvakisa-2014

Nyt tiedän, mistä ammentaa inspiraatiota puutarhanhoitoon ja lievitystä kesän kaipuuseen, ja missä lepuuttaa mielenvirkistyksen vuoksi silmiään vaikka hetken keskellä työpäivää. Sadat toinen toistaan upeammat puutarhakuvat ovat todiste siitä, kuinka huikaisevan kauniita väriloistossaan hehkuvat kukat ovat aidoissa kasvuympäristöissään suomalaisilla pihoilla ja parvekkeilla. Viherpeukaloiden järjestämä Facebook-kuvakisa on osoittanut sen, että monilla puutarhaharrastajilla pysyy kädessä kuokan lisäksi myös kamera. Itse istutettu ja kasvatettu on usein myös itse valokuvattu. Kuvakisa Viherpeukaloiden Facebookissa tarjoaa nyt runsain mitoin esimakua kesästä. Tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla voi itse Facebookin käyttäjänä tehostaa sitä, että saa omaan uutisvirtaansa tietoa Viherpeukaloiden kuulumisista ja kampanjoista jatkossa.

Viherpeukaloiden kuvakisa on käynnissä vielä tammikuun loppuun saakka, ja voittoina on jaossa kylpyläloma ja puutarhalahjakortteja.

Kuvankaappaus-2014-1-16-kello-16.30.05

Kuvakisan kuviin liittyviä kommentteja on myös hauska lukea. Moni ihastelee kukkien kauneutta tyyliin ”Kukat vaan on niin ihania” ja toivoo, että: ”Olisipa pian kesä”. Eräässä kommentissa todetaan: ”Onneksi en ole ainoa, joka kykkii puutarhassa myös kameran kanssa, vaikka mies huomautti, ettei kukkia tarvitsisi noin paljon kuvata.” Digikameroille kiitos! Eihän sitä tietysti millään malta olla kuvaamatta, kun kukkien kasvaessa ja kehittyessä puutarhassa näyttää joka päivä uudelta. Puutarhurin silmä näkee kaikki kehitysvaiheet, ja totta kai ne pitää tallentaa.

palmuvehka_kasvaa

Virtuaalisen puutarhanhoidon ohessa myös kodin kukkaruukuissa on ollut viime aikoina seurattavaa. Tavallisesti viherkasvit rupsahtavat silmin nähden talven aikana. Monilla lehdet riippuvat ja niitä kuivuu ja putoilee lattialle. Tänä talvena jotain on kuitenkin toisin. Varsinkin palmuvehka kasvaa kuin sadussa Jaakon herneenverso. Kasvi on ollut samassa altakasteluruukussa noin neljä vuotta. Uutena hoitomuotona olen tänä talvena sumutinpullolla suihkutellut huonekasveja viikoittain. Se tuntuu olevan tepsivä hoito, sillä uusia lehtiä on kasvamassa myös kahteen palmuun. Kevätlannoituksen ajattelin aloittaa vasta ensi kuussa.

IMG_pakastemarjoja

Mansikoita ja mustikoita pakastimesta.

IMG_pakasteomenoita

Toissakesäisiä omenalohkoja pakastimesta.

IMG_viherjauhe IMG_viherjauhe2
IMG_tehopirtelö

Superfoodia

Keittiön puolella aloitin vastikään projektin: pakastimen antimet tehokäyttöön. Oikeastaan havahduin – ensimmäisten pakkasten innoittamana – pakastimen sulatuksen yhteydessä siihen, että nyt on korkea syödä pois mustikat, mansikat, viinimarjat, omenasoseet ja sienet. Hortaakin, eli villivihanneksia ryöpätyssä muodossa löytyy pakastimesta. Olen ottanut tavaksi tehdä lähes päivittäin tehopirtelöä, jossa on marjoja, banaania, jugurttia, maitoa ja ripaus viherjauhetta eli kuivattua villivihannessilppua. Kuivattu villivihannes sopii pirtelön ja smoothien joukkoon – teelusikallinen sekaan, eikä sen maku erotu joukosta. Pakastetuista villivihanneksista taas voi tehdä muhennoksia, kastikkeita ja piiraita. Terveellistä ja maistuvaa kaikissa eri muodoissa!

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This