Valitse sivu

Vihdoin on tomaattien vuoro

Vihdoin on tomaattien vuoro

Nyt kun keittiöpuutarhan kasvulaatikot on vihdoin kylvetty ja harsotettu, on aika siirtyä tomaattien pariin. Tomaatintaimet olisi voinut istuttaa kasvihuoneeseen tänä vuonna jo paljon aikaisemmin, mutta ne kevätkiireet, kevätkiireet…

DSC_5030

Ensin pitää tietenkin raivata kasvihuone tyhjäksi. Kasveista ja tavaroista.

DSC_1145

Käytän kasvihuoneessa noin 50 l muovisia laastipaljuja, joihin olen porannut reiät laatikon sivuille ylimääräisen veden varalle.

DSC_1152

Esteetikkona piilotan mustat laastipaljut vanhoihin perunalaatikoihin. Paljun pohjan salaojitan vielä lekasoralla.

DSC_1163

Sitten mallataan tomaatit: minkä malliset ja väriset pääsevät tänä vuonna vierekkäin. Seuraavaksi tarvitaan hyvälaatuista multaa, kasvimaalannoitetta, tukinarua ja sakset.

DSC_1166

Tomaatintaimelle kaivetaan syvä kuoppa, sillä tomaatti istutetaan entistä kasvusyvyyttä syvempään. Tarvittaessa taimen voi istuttaa myös vinoon ja juuripaakku peitetään mullalla aina ensimmäiseen lehtipariin asti. Tomaatti kasvattaa mullan alla olevaan varteen uusia juuria.

Kätevintä on pujottaa tukinarun pää juuripaakun alle ja kieputtaa se sitten löyhästi taimen ympärille, jokaisesta lehtivälistä. Narun toinen pää kiinnitetään tukevasti kasvihuoneen rakenteisiin.

DSC_1176-001

Tukemisen jälkeen vuorossa on varastolannoitus.

DSC_1179

Mullan alle (ei kuitenkaan suoraan juuristolle) laitetaan pari kourallista luonnonlannoitetta ja peitetään kuoppa mullalla. Näin lannoite liukenee hitaasti kasvin käyttöön. Muista tarkistaa annostelu lannoitepussista!

DSC_1182

Lopuksi vielä tomaatin kaveriksi ja kaunistukseksi basilikaa, minttua, samettikukkaa tai vaikkapa kehäkukkaa. Päälle kosteutta pidättäväksi katteeksi ruoho- tai olkisilppua. Ja sitten nimikyltit paikoilleen.

DSC_3041

Mutta sitä vain ihmettelen, että tomaattien istutuksen jälkeen kasvihuoneen lattia pursuaa edelleen maitotölkeissä odottavia taimia. Joku laskutoimitus ei nyt täsmää.

DSC_1472

Pitänee laittaa taimimyymälä pystyyn!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

6 Kommentit

 1. Jenni Kunnaala

  Hei Maria! Mistä olet löytänyt 50 litran paljuja?

  Vastaa
 2. Piparminttu

  Laastipaljut on hyvä idea, täytyykin katsoa jospa ne soveltuisi meillekin tulevaan kasvihuoneeseen.

  Vastaa
 3. Marian hyötytarhassa

  Hei Jenni!

  Muistelin, että nuo vanhemmat laastipaljut olisivat 50-litraisia. Niissä ei näkynyt enää merkintöjä kun kävin tarkistamassa, mutta nämä uudemmat ja vähän pienemmät näyttivät olevan 45-litraisia. Olen ostanut omani Rauta-Prismasta sekä paikallisesta Etrasta.

  Vastaa
 4. Marian hyötytarhassa

  Hei Piparminttu!

  Laastipaljut on helppo pitää puhtaana, vaihdan niihin mullat joka vuosi. Olen kyllä tykännyt kovasti!

  Vastaa
 5. Aikku

  Riittääkö mullan korkeus 20 cm?Mies on tehnyt mulle laatikot puusta ja ovat matalat.

  Vastaa
 6. Marian hyötytarhassa

  Hei Aikku!

  Mitä syvempi multatila, sen vähemmällä kastelulla pääsee. Mutta kyllä tuo 20 cm varmasti riittänee, eihän valmiissa kasvatussäkeissäkään ole kovin paksua multakerrosta ja hyvin on satoa tullut!

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This