Terveysjuomia
Erään lukijan pyynnöstä kirjoitan lisää terveysjuomista. Viime aikoina olen tutustunut taas uusiin luonnonantimiin, joista osaa on myös hehkutettu maailmalla paljon. Nämä juomat ovat helppo tapa ylläpitää hyvää vastustuskykyä sekä yleistä terveyttä.
Kultainen maito
Kultaisen maidon aktiivinen aineosa on kurkumiini, jota saadaan kurkumasta. Kurkumahan on saanut jos jonkinlaisia vuoden terveystuote nimikkeitä ja sillä on pitkä historia muun muassa Intiassa. Kurkumiini on antioksidantti- ja antikarsinogeeninen-, sekä sillä on myös anti-inflamatorinen vaikutus ja maksaa suojeleva vaikutus. Se myös vähentää kaasun eritystä suolistossa.
Lista on loputon kun esitellään terveysvaikutuksia. Kurkumiini mainitaan masennuksen, diabeteksen, Alzheimerin taudin, syöpien sekä flunssien hoidossa.
Törmäsin myös mielenkiintoiseen tutkimukseen, joka oli tehty Intiassa (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23832433). Siinä vertailtiin masennuslääkettä Prozakia ja kurkumiinin vaikutuksia. Ensimmäisissä kliinisissä tutkimuksissa saatiin selville, että kurkumiinia voidaan käyttää turvallisena ja toimivana hoitona ilman masennuslääkkeiden sivuvaikutuksia.
Maustekurkuma kuuluu inkiväärikasveihin. Sitä voi käyttää kuivattuna maustejauheena tai tuoreena. Tässä muutama ohje kurkuman käyttöön.
Kultainen kurkuma maito
2cm pala tuoretta kurkumaa tai
1/2 tl kuivattua kurkumamaustejauhetta
1 dl vettä
3 dl maitoa (kookosmaito, mantelimaito tai luomumaito)
1/2 rkl hunajaa
(mustapippuria)
Jos saat käsiisi tuoretta kurkumaa, pese ja kuori kurkuman pala. Paloittele se ohuiksi paloiksi. Laita vesi ja kurkuman palat kattilaan. Jos käytät kuivattua kurkumajauhetta, sekoita mauste hyvin veteen. Anna kiehua n. 8 minuuttia ja lisää maito. Anna kiehua muutama minuutti lisää. Jos käytät tuoreita kurkuman paloja, voit käyttää koko liemen paloineen blenderissä. Jossain ohjeissa kultaiseen maitoon lisätään mustapippuria, jonka sanotaan tehostavan sen vaikutuksia. Lisää sekaan myös hunajaa. Tämä juoma on parasta illalla. Jotkut jopa käyttävät tätä ns. yömyssynä takaamaan hyviä ja rauhallisia yöunia.
Jos kurkuman käyttöön haluaa hieman vaihtelua, niin tätä kultaisen maidon perusreseptiä voi käyttää pohjana erilaisiin muihin juomiin ja ruokiin. Itse olen kokeillut tätä mm. smoothiin, johon lisäsin myös porkkanamehua ja appelsiinia. Olen myös käyttänyt tätä ruokiin. Siitä saa loihdittua upeita thaimaalaisia tai intialaisia makuja. Varsinkin kookosmaitoon tehty kultainen maito käy hyvin tähän tarkoitukseen. Sekaan voi lisätä esimerkiksi inkivääriä, chiliä, koriantelia ja limeä. Näiden yhdistelmä on hurmaava. Sekaan lisäisisin vielä suolaisuutta tuomaan tilkan Aasialaista kalakastiketta. Ja voilá! Makuhermoja hyväilevä pohja monenlaisiin liha- tai kasvisruokiin on valmis.
Vihreää elinvoimaa
Lisäksi haluan jakaa vielä hyvän vihersmoothien ohjeen, jota olen nyt tehnyt muutaman viikon ajan. Tätä ohjetta voi muokata niin paljon kuin haluaa aina sen mukaan mitä jääkaapista sattuu löytymään. Keksin lisätä tähän minttua ja limeä, jotka poistavat kirpakan maun, joita näissä vihersmoothiessa yleensä on. Käytin tähän vesikrassia, jossa on runsaasti rautaa, kalsiumia, foolihappoa sekä A- ja C-vitamiinia. Vesimelonin voi vaihtaa esimerkiksi ananakseen. Pääasia on, että yksi hedelmä tuo tähän sekaan makeutta.
Vihersmoothie
1 dl tuoretta minttua
2 limen mehu puristettuna
2 dl vesikrassia / herneenversoja / ituja / salaattia
½ kurkku
½ rkl spirulinajauhetta (voi myös jättää pois)
n. 1/4 kokonaisesta vesimelonista
1-2 dl vettä (kookosvettä, mehua tms.)
Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Nautitaan välittömästi.
Roselle – Hibiscus tee
Tein Halloweeniä Hibiscus teetä, johon lisäksi lisäsin muutaman kuivatun pakurin palan. Kun olin ottamassa kuvaa tästä, huomasin teekannussa jotain outoa. Jos katsot tarpeeksi pitkään ja tarkasti niin sinäkin saatat huomata merkilliset ”pyhäinpäivän pullonhenget” alla olevasta kuvasta.
Hibiskukset kuuluvat malvakasveihin. Hibiscus sabdariffa (teehibiskus) on Kiinanruusu lajike, josta tehdään Hibiscus / Roselle teetä.
Tätä juomaa kutsutaan myös nimellä Flor de Jamaica (Jamaikan kukka). Se on hyvin tuttu juoma ympäri maailman. Esimerkiksi Australiassa se kulkee nimellä Rosella ja monessa muussa maassa nimellä Roselle. Suomesta sitä voi löytää teehyllyistä nimellä Hisbiskus / Hibiscus tee tai Roselle.
Itse onnistuin saamaan käsiini kuivattuja teehisbiskuksen kukkia. Kokeilin sekoittaa tätä kuivattuihin pakurin paloihin ja sain hurmaavan makuyhdistelmän. Terveysvaikutukset myös tuplaantuivat! Tätä Hibiscus teetä väitetään jossain tutkimuksissa maailman terveellisemmäksi juomaksi. Muutamia vaikutuksia mainitakseni se alentaa tutkitusti verenpainetta (USDA 2008). Pakurin tapaan myös Hibiscus sisältää paljon antioksidantteja.
Hedelmänaluissa, joista siis saa kaikkein parhaimmat hyödyn teenä, on karpaloa muistuttava aromi. Myös Hisbiskuksen kukkia voi syödä. Hibiskus on kuitenkin voimakas, lääkinnällinen kasvi, joten sen käytössä pitää muistaa kohtuus. En suosittelisi tätä esimerkiksi odottaville äideille.
Hibiscus – pakuri tee
Ohje on yksinkertainen. Kaada kuuma vesi kuivatun pakuripalan ja teehibiskuksen kukan päälle. Anna hautua ainakin kaksikymmentä minuuttia. Voit nauttia juoman heti tai laittaa sen jääkaappiin. Juoma toimii erinomaisesti myös kylmänä. Jos haluat makeutta, lisää kuumaan teehen hunajaa tai steviaa.