Valitse sivu

Peitä maa tyylillä

Peitä maa tyylillä

Vuorenkilpi_kukkii

Pihoilta voi löytyä hyvin hoidettujen, istutuksia sisältävien alueiden lisäksi myös ongelmakohtia, joita on vaikea hoitaa. Kaunis ja hoidettu piha-alue on kuitenkin joka paikasta siisti ja huoliteltu. Vaikeasti hoidettavia alueita pihoilla ovat tyypillisesti hankalat rinteet, joilla ei voi ajaa ruohonleikkurilla, kivikot ja muut niukasti maata ja ravinteita sisältävät alueet, pensaitten ja puitten alustat, kapeat maakaistaleet sekä paikat, jotka ovat erityisen alttiita paahteelle ja kuivumiselle.

vuorenkilpi

Suurilehtinen, ikivihreä vuorenkilpi sopii hyvin reunuskasviksi hankaliin paikkoihin kuten rinteisiin. Vuorenkilpi tunnetaan myös rohdoskasvina, jonka lehdistä saa luonnon energiajuomaa. Itse en ole vielä kokeillut, mutta kiinnostuneet voivat lukea lisää täältä.

Hyvä ratkaisu pihojen ongelmakohtiin on käyttää aluskasvillisuutta eli maanpeitekasveja. Niillä saa peitettyä kauniisti ankean, rikkaruohottuneen maanpinnan, vihreytettyä pihan harmaita kohtia ja tuotua eloa ja väriä paikkoihin, joiden on aiemmin toivonut jäävän katseelta piiloon. Maanpeitekasveilla saa tehtyä pihalle vihreän viimeistelyn ja make-upin.

Keltamaksaruoho

Keltamaksaruoho on kivikkoon sopiva kukka. Niukassa ja kuivassa kasvualustassa viihtyvänä se ei kastelua kaipaa. Pirteän keltaiset kukat loistavat kuin auringot kivien katveessa.

sammalleimu

Sammalleimut (kuvassa) ja ajuruohot muodostavat kauniina kukkivan maton.

Lukuisten eri lajien joukosta löytyy maanpeitekasveja hyvinkin erilaisiin paikkoihin. Yhdistävänä tekijänä kasveilla on se, että että niiden juuret ovat suhteellisen pinnalla. Kasveja valitessa kannattaa kiinnittää huomiota kasvupaikkavaatimusten lisäksi kasvin leviämiseen. Monen maanpeitekasvit ovat nimittäin voimakkaasti leviäviä, ja niiden rinnalla heikommat ruohovartiset koristekasvit voivat joutua vaikeuksiin. Juuri siksi ne pitävät rikkaruohotkin loitolla. Mukavuudenhaluisena puutarhurina ole itse aivan ihastunut maanpeitekasveihin, ja omasta pihasta niitä löytyy useita eri lajeja.

pikkutalvio

Pikkutalvio on ihastuttavan sinisin kukin kukkiva, ikivihreä maanpeitekasvi, joka kattaa omalla kasvimaallani marja-pensaiden ja omenapuiden alustat. Se pitää maan rikkaruohottomana ja ehkäisee kuivumista. Kasvimatto kestää hyvin sadonkorjuuseen liittyvän satunnaisen päältä kävelyn, ja hoidoksi riittää oikeastaan vain voimakkaan leviämisen rajoittaminen aika ajoin. Koska juuret ovat suhteellisen lähellä pintaa, karsimiseen riittävät kädet ja sakset. Meillä alue on myös rajattu kiveyksin ja aidalla.

pikkutalvio_kasvimaa_kalkittu

Yllä olevassa kuvassa pikkutalvio kalkin levittämisen jälkeen aikaisin keväällä. Kyllä se siitä nopeasti kohenee.

Ruukku lähi

Mehitähteä nostan keväällä myös maasta ruukkuihin – ja istutan syksyllä takaisin maahan. Ruukkuihin sopivia maanpeikasveja ovat myös esimerkiksi suikeroalpi, pikkutalvio ja maahumala.

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This