Valitse sivu

Mainioita makuja yrteillä

Mainioita makuja yrteillä

Tuoksuvat, aromaattiset yrtit kuuluvat keittiöpuutarhaan. Niiden kasvattaminen ja hoito on lisäksi niin helppoa, että aloittelijakin onnistuu. Yrteistä riittää satoa koko kesäksi, ja monet niistä ovat vielä monivuotisia.

Jos yrteille ei ole tarjota pihassa varsinaista kasvimaata, ne sopivat oikeastaan minne vain, pensaiden ja perennojen juurille, ruukkuihin joko yksin tai yhdessä muiden yrttien kanssa tai vaikka kukan lisukkeeksi. Omalla pihalla yrttejä on istutettu useampaan paikkaan kasvimaalla ja lisäksi yrttilaatikkoon. Olen tehokkaasti hyödyntänyt kaiken liikenevät tilan myös marjapensaiden ja raparperin reunoilta.

Kasvimaa

Kasvimaalta löytyvät monivuotiset ruohosipuli, timjami, minttu, sitruunamelissa, persilja (monivuotinen minulla, kun saa siementää), lipstikka, mäkimeirami ja rucola. Rikkaruohojakin pitäisi näköjään kitkeä…

2.yrttilaatikko

Yrttilaatikko on lähellä keittiötä ja terassia, joten näin yrttejä tulee käytettyä melkein joka päivä. Laatikossa viihtyvät toistaiseksi vielä vaatimaton rosmariini, oregano, ruohosipuli, minttu ja persilja. Basilika on omassa ruukussaan, sillä kylmänarkana se majaili alkuun sisällä.

Käytän yrttejä paljon tuoreeltaan ja kuivaan niitä myös talven varalle. Lisäksi hyödynnän ruuanlaitossa ravintorikkaita villiyrttejä, joista hortoilubuumin myötä on alettu puhua villivihanneksina. Moni tuttu ruoka saa yrteistä mainiota lisämakua. Eräänä iltana leivoin pellillisen litteää yrttileipää.

yrtit

taikina

valmis

MAUKAS FOCCACCIA-YRTTILEIPÄ

Löysähkö peprustaikina:

  • 8 dl vettä
  • 50 g hiivaa
  • n. 1 kg vehnäjauhoja
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • Aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna

Lisäksi taikinaan yrttejä + osa yrteistä pinnalle:

  • Nokkosta
  • Vuohenputkea
  • Rosmariinia
  • Timjamia
  • Basilikaa
  • Ruohosipulia

Pinnalle yrttien lisäksi:

  • Oliiviöljyä – pirskotellaan tai voidellaan kaikkialle pintaan ennen yrttien levitystä
  • Suolaa – mielellään karkeaa merisuolaa
  • Oliiveja
  • Marinoituja valkosipuleja

Löysähköksi jätetty taikina on helppo levittää pellille. Taikina kohotetaan normaaliin tapaan kahteen kertaan ja paistetaan 200 asteessa 20 minuuttia.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This