Tomaatillinen terveyttä!
Silmiini on osunut viime aikoina tutkimuksia tomaatin terveysvaikutuksista.
Tiesin jo entuudestaan suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan tomaattien punaisen värin aiheuttava lykopeeni ehkäisee eräitä syöpätyyppejä sekä sydän- ja vesisuonitauteja. Nyt huomioni nappasi eräs kiinalais-japanilainen tutkimus, jonka mukaan tomaatteja 2–6 kertaa viikossa syövillä ihmisillä on 46 % pienempi riski sairastua masennukseen kuin niillä, jotka söivät tomaattia harvemmin kuin kerran viikossa.
Tomaatti myös maistuu hyvältä niin tuoreena kuin kypsennettynä. Kun lisäksi terveyttä edistävä vaikutus painaa jo puntarissa, tässähän on jo syitä kerrakseen alkaa itse omaksi Tomaattitohtorikseen!
Tomaatti ei onneksi ole kovin nirso kasvi sen suhteen, onko kasvuympäristönä kasvihuone, parveke vai terassi, kunhan aurinkoa riittää ja kasvupaikka on lämmin. Kannattaa muistaa, että punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa. Kun kasvulämpötila on sopiva, tomaatteja voi puskea ulos vielä pitkään syksylläkin.
Siemenestä asti kasvattava tomaatti-intoilija on toivottavasti jo hoitanut istuttamisen, sillä siemenet pitäisi nimittäin piilottaa multaan maalis-huhtikuussa. Onneksi tomaattia saa kuitenkin helposti myös taimina. Olen itse tänä vuonna haikaillut muun muassa upeiden ”tomaattiputousten” eli amppelitomaattien perään. Tämän bloggauksen kuvat ovatkin Viherpeukaloiden verkkokaupasta, missä olen käynyt tiirailemassa vaihtoehtoisia tomaattien taimia. Hoitaminen on onneksi helppoa ja vaivatonta, kunhan vain muistaa kastella viikoittain laimealla lannoiteliuoksella ja pitää kosteuden tasaisena.
Pienet ja makeat tomaatit saattaisivat toimia myös makeanhimon iskiessä hyvänä korvikkeena. Toiveajatteluna ainakin…