Valitse sivu

Tomaatillinen terveyttä!

Tomaatillinen terveyttä!

Silmiini on osunut viime aikoina tutkimuksia tomaatin terveysvaikutuksista.

Tiesin jo entuudestaan suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan tomaattien punaisen värin aiheuttava lykopeeni ehkäisee eräitä syöpätyyppejä sekä sydän- ja vesisuonitauteja. Nyt huomioni nappasi eräs kiinalais-japanilainen tutkimus, jonka mukaan tomaatteja 2–6 kertaa viikossa syövillä ihmisillä on 46 % pienempi riski sairastua masennukseen kuin niillä, jotka söivät tomaattia harvemmin kuin kerran viikossa.

Tomaatti myös maistuu hyvältä niin tuoreena kuin kypsennettynä. Kun lisäksi terveyttä edistävä vaikutus painaa jo puntarissa, tässähän on jo syitä kerrakseen alkaa itse omaksi Tomaattitohtorikseen!

Itse kasvatetut tomaatit opettavat myös kärsivällisyyttä – vielä vähän punaa, niin hyvä tulee!

Itse kasvatetut tomaatit opettavat myös kärsivällisyyttä – vielä vähän punaa, niin hyvä tulee!

 

Tomaatti ei onneksi ole kovin nirso kasvi sen suhteen, onko kasvuympäristönä kasvihuone, parveke vai terassi, kunhan aurinkoa riittää ja kasvupaikka on lämmin. Kannattaa muistaa, että punaista väriainetta, lykopeenia ei muodostu liian korkeissa (29-32 °C) tai liian matalissa (noin 16 °C) lämpötiloissa. Kun kasvulämpötila on sopiva, tomaatteja voi puskea ulos vielä pitkään syksylläkin.

Siemenestä asti kasvattava tomaatti-intoilija on toivottavasti jo hoitanut istuttamisen, sillä siemenet pitäisi nimittäin piilottaa multaan maalis-huhtikuussa. Onneksi tomaattia saa kuitenkin helposti myös taimina. Olen itse tänä vuonna haikaillut muun muassa upeiden ”tomaattiputousten” eli amppelitomaattien perään. Tämän bloggauksen kuvat ovatkin Viherpeukaloiden verkkokaupasta, missä olen käynyt tiirailemassa vaihtoehtoisia tomaattien taimia. Hoitaminen on onneksi helppoa ja vaivatonta, kunhan vain muistaa kastella viikoittain laimealla lannoiteliuoksella ja pitää kosteuden tasaisena.

Pienet ja makeat tomaatit saattaisivat toimia myös makeanhimon iskiessä hyvänä korvikkeena. Toiveajatteluna ainakin…

Punaisen ja oranssin amppelitomaatin välillä on vaikea valita. Klikkaamalla kuvaa pääset Viherpeukaloiden verkkokauppaan.

Punaisen ja oranssin amppelitomaatin välillä on vaikea valita. Klikkaamalla kuvaa pääset Viherpeukaloiden verkkokauppaan.

Tomaatti on takuuvarma terveysherkku, joten molemmat ainakin ovat syötävän herkullisia puutarhan väriläikkiä.

Tomaatti on takuuvarma terveysherkku. Syötävän herkullisia värivaihtoehtoja löytyy nykyään runsaasti, mutta punainen tomaatti on klassikko.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This