Valitse sivu

Magnolia – haaveissa vainko oot mun?

Magnolia – haaveissa vainko oot mun?

Magnolian kukinta on jotakin henkeäsalpaavan lumoavaa! Meille suomalaisille magnolia edustaa eksoottista kauneutta, jotain mitä ihastellaan keväisillä lomamatkoilla (silloin kun niitä vielä tehtiin). Mutta magnolian kasvatus onnistuu myös Suomessa, kun valitsee oikeanlaisen lajikkeen ja tutustuu tarkasti kasvatusohjeisiin. Vielä kun mukaan tulee hippunen onnea ja passeli sää, mikä tahansa on mahdollista!

magnolia
Magnolia x soulangeana.

Vietin vuoden Yhdysvaltojen itärannikolla, Washington D.C:ssä, jossa magnolian kukinta alkoi maaliskuussa. Lajikkeesta ja paikasta riippuen lumoavasta kukinnasta saatiin nauttia kesäkuuhun asti. Ensimmäisenä kukkaan puhkesivat tähtimagnoliat. Lehdetön puu ja sinitaivasta vasten loistava kukkarunsaus oli näky, joka syöpyi verkkokalvoilleni luultavasti ikuisiksi ajoiksi. Näitä on vielä joskus päästävä ihastelemaan uudestaan!

magnolia-ruukkukasvatus
Sekä tähtimagnolia että ’Susan’-magnolia sopivat molemmat myös ruukkukasvatukseen.

Varmin keino nauttia magnolioiden kukinnasta Suomessa on istuttaa kasvi ruukkuun ja talvettaa se kellarissa tai varastossa. Esimerkiksi loistomagnolia (Magnolia Soulangeana-ryhmä) sopii ruukkukasvatukseen, sillä talvenarkana pensaana se selviytyy parhaiten talvehtimalla suojaisassa tilassa.

Japaninmagnoliaa (Magnolia kobus) pidetään talvenkestävimpänä keväällä kukkivista magnolioista. Sen voi jättää maahan talvehtimaan vyöhykkeillä I-II, kunhan kasvupaikka on suojainen.

japaninmagnolia
Upea japaninmagnolia kuuluu talvenkestävimpiin magnolioihin. Kuva: Viherpeukalot.

Itselläni on ollut ruukkukasvatuksessa magnolia Susan ja talvetin sitä muistaakseni kolmena talvena noin +10 asteisessa varastossa. Sen jälkeen istutin kasvin riskillä ulos, 2-vyöhykkeellä. Ensimmäisenä talvena paukkuivat kovat pakkaset ja rusakotkin kävivät nakertamassa pienen pientä puunalkua. Kasvi ei ole sittemmin kukkinut, mutta ei myöskään kuollut. Viime keväisen Yhdysvaltojen magnoliahuuman jälkeen päätin kokeilla magnolioiden kasvatusta vielä toistamiseen. Tuo japaninmagnolia houkuttaisi kyllä kovasti.

magnoliapuu
Lehdetön magnoliapuu täydessä kukassa on sykähdyttävä näky.

Magnolia – vinkkejä kasvatukseen

 • Valitse magnolialle suojaisa ja aurinkoinen kasvupaikka. Arimmat lajikkeet kannattaa kasvattaa ruukussa ja talvettaa sisätiloissa. Magnoliat voivat talvehtia maahan istutettuina vyöhykkeillä I-II.
 • Magnoliat viihtyvät läpäisevässä ja ravinteikkaassa maassa.
 • Magnolian juuret kasvavat lähellä pintaa. Kasvi ei pidä veden seisomisesta juuristolla eikä juuristoalueen muokkaamisesta. Magnolia kannattaakin istuttaa kohopenkkiin.
 • Magnoliat ei tarvitse säännöllistä leikkaamista. Huonot ja kuivuneet oksat poistetaan.

Yksi puutarhaharrastuksen suurimpia iloja on erilaisten kasvien kokeileminen. Joten rohkeasti testaamaan tätä eksoottista kaunokaista ja sitten vain odottelemaan huikeaa kukintaa!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

2 Kommentit

 1. Cheri

  Muistan hyvin Ameriikan magnolia -kuvasi, ne aiheuttivat magnoliakuumetta, joka lienee parantumaton.
  Jos tuollaisen loistomagnoliapuskan saisi puutarhaansa, wau!

  Vastaa
  • Marian hyötytarhassa

   Nämä ovat kyllä niin upeita! Tällainen papupatakin ihan hiljentyi moisen ihanuuden äärellä. Pakkohan se on taas yrittää, joskos onnistuisi myös kotipihassa.

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This