Valitse sivu

Vinkit laiskempaan puutarhakesään

Vinkit laiskempaan puutarhakesään

On kesiä, joilloin pihanhaltija tulee viettäneeksi suurimman osan aikaa jossain muualla kuin omassa pihapiirissään. Ja koska puutarhanhoidon ei pitäisi koskaan aiheuttaa ylimääräistä huolta tai stressiä, kokosin listan, joka ainakin omalla kohdallani toimii.

1.

Istuta perennoja. Ne pärjäävät kesän omillaan. Hyödynnä niitä myös ruukkuistutuksissa, sillä perennat kestävät hoitamattomuutta paremmin kuin kesäkukat. Tärkeintä on, että ruukussa on reikä pohjassa ja ruukun sijoittaa taivasalle eikä katoksen suojaan.

Kotkansiipi

Kotkansiivestä ja maahumalasta saa näyttävän, helppohoitoisen ruukkuistutuksen, joka kestää koko kesän.

2.

Vie huonekasvit kesäksi ulos – varjoisaan paikkaan. Suomen kesä on yleensä sen verran kostea, kasvit kestävät mainiosti kastelematta. Ulkoilmassa kasvit silmin nähden nauttivat, ne kasvattavat uusia lehtiä ja osa innostuu kukkimaankin. Esimerkiksi pihakuusten alla kasvit ovat hyvässä suojassa lehtiä korventavalta auringolta.

Kliivia

Pihalla vietetty kesä saa kliivian kukkimaan.

3.

Suosi monivuotisia hyötykasveja. Marjapensaat ja hedelmäpuut ovat kauniita ja helppohoitoisia. Lisäksi ne tarjoavat vaivattomimmin loppukesän vitamiinit. Sato kypsyy pihalla itsekseen, eikä puutarhurin tarvitse kuin poimia kypsät herkut suoraan suuhun ja pakkaseen. Sadonkorjuu on hauskaa ja kaiken kaikkiaan helpompaakin kuin käydä ostamassa marjat torilta tai marketista.

Helppoutta suosivalle puutarhurille paras puiden ja pensaiden istutusaika on syksy, jolloin syyssateet huolehtivat juurtumisvaiheen kastelusta.

Omena

Mustaherukka

Herkkuja valmiina poimittaviksi.

4

Pidä kasvimaalla runsas valikoima monivuotisia yrttejä. Ne eivät hotoa kaipaa, mutta tarjoavat tuoksua, makua ja aromia koko vuoden kokkailuihin. Esimerkiksi oregano, timjami, lipstikka ja minttu sopivat mainiosti kuivattavaksi.

Oregano

Oreganoa on tästä aikaisemmin kesällä jo korjattu kuivatukseen. Kuvassa näkyy uutta sekä vanhempaa, jo kukkivaa kasvustoa.

5

Nauti basilikasadosta. Käytä basilikaa reilusti latvomalla usein ylimmät lehdet. Latvominen saa basilikan nimittäin tuuheutumaan.

Basilika

Yhdellä kaupan ruukkubasilikalla pääsee jo pitkälle. Alkukesällä katkotut latvat juurrutetaan ja istutetaan. Sen jälkeen vain latvotaan ja syödään.

Kuvan ruukussa pienimmät taimet ovat siemenstä kasvatettuja. Pelkästään niillä ei pitkälle pärjättäisi.

6

Peitä rikkaruohoille alttiit alueet maanpeitekasveilla.

Pikkutalvio

Pikkutalvio toimii hyvin marjapensaiden ja omenapuiden juurialueella.

6

Istuta alkukesällä muutama peruna reiällisiin ämpäreihin tai säkkeihin. Alkukauden mullituksen jälkeen peruna tulee toimeen omillaan. Oma peruna maistuu aina parhaalta, ja pihalta sitä on korjattavissa kätevästi juuri silloin, kun sitä keittiössä tarvitaan.

Perunat

Vielä vinkki pelargonoiden ystäville. Selvää on, että vanhat kukinnot on poistettava uusien kukkien tieltä, mutta kukintaa lisää myös lehtien vähentäminen. Näin kasvi käyttää voimansa lehtien sijasta kukkiin ja kukkii kauniina pidempään.

pelargonia

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This