Arvostetut ja rakastetut liljat
Historiallinen kaunotar
Arvostettuja ja rakastettuja liljoja (Lilium) on kasvatettu jo tuhansia vuosia. Niitä on viljelty puutarhakasveina ja kasvatettu ravinnoksi ja lääkkeeksi. Liljalajeja tunnetaan nykyään satakunta ja Euroopassa kasvaa luonnonvaraisena kymmenkunta lajia. Liljoja on esiintynyt taiteessa kautta aikojen. Liljalla on ollut symbolista arvoa ja sen kuva on ikuistettu lippuihin ja vaakunoihin.
Suomessa kauan kasvatettuihin liljoihin kuuluvat erityisesti varjo- rusko- ja tiikerililja. Monille meistä tuttu ruskolilja, jota myös keisarinkruunuksi kutsutaan, saa ajatukset palaamaan lapsuudenkesiin. Kuten useat puutarhakasvit, liljakin on tehnyt paluun puutarhoihimme uusien risteymien ja lajikkeiden ansiosta.
Suosikkililjoja joka lähtöön
Liljavalikoima on nykyään jättimäinen ja uusia lajikkeita jalostetaan jatkuvasti. Esimerkiksi erittäin helppohoitoisia ja talvenkestäviä värililjoja on lukematon määrä erilaisine väriyhdistelmineen. Kukkien muoto vaihtelee suppilomaisesta maljamaiseen ja kellomaiseen. Myös kukkien koossa ja lukumäärissä on eroja lajien ja lajikkeiden kesken. Tuoksuvien kukkien ystävällä on paljon valinnanvaraa liljoissa, allergikko valitsee tuoksuttomia lajikkeita. Istuttamalla erilaisia ja eri aikaan kukkivia liljoja, loistavaa kukintaa riittää myöhäiseen syksyyn asti.
Liljoja jokaiseen puutarhaan
Erilaisia liljoja kannattaa istuttaa monipuolisesti eri kasviryhmien joukkoon. Liljat viihtyvät mainiosti perennapenkeissä sekä ruusujen, pensaiden ja havukasvien kumppanina. Matalakasvuiset liljat ovat näppäriä kukkapenkkien reunoilla sekä ruukuissa, joten liljoista pääsee nauttimaan terassilla ja parvekkeellakin. Mahtavat puuliljat kasvavat todella kookkaiksi ja kukkivat valtavin, tuoksuvin kukin. Varjolilja (L. martagon) viihtyy varjossakin, joten sillä saa kaunistettua metsä- ja rodopuutarhat. Liljoja lisätään useimmiten sivusipuleista, joita kehittyy yleensä pääsipulin kylkeen.