Suunnitelmat selvillä?
Kevätaurinko on ollut ahkerana ja lumikerros ohenee silmissä. Vaan vielähän tuota riittää ainakin täällä päin Suomea. Napakat yöpakkaset muistuttavat, missä kohtaa kalenteria oikeasti eletään.
Nyt on hyvä hetki miettiä tulevia kylvöjä. Oliko viime kesänä kasvimaalla joku erityisen rapsakka salaatti tai makoisa porkkana? Laitoitko lajikkeet muistiin vai tarttuuko kaupasta joka vuosi uudet siemenpussit fiiliksen mukaan?
Meillä hyötytarhaan pääsee ainakin pitkä ja rapea retiisi ’French Breakfast 3’ (kuvassa etualalla). Tässä veikeännäköisessä ja mureassa retiisissä on valkoinen kärkiosa. Mielestäni näistä ei tullut yhtä nopeasti puisevia, kuin joistakin aikaisemmin testaamistani retiisilajikkeista.
Kesäkurpitsa kuuluu keittiöpuutarhamme vakiovarusteisiin. ’Latino’ F1 kesäkurpitsassa on kaunis, raidallinen pinta. Kannattaa huomioida lajikkeelle tyypilliset erityisen suuret lehdet, joiden tarkoituksena on torjua rikkaruohoja.
Meillä ne piilottivat allensa monta puutarhurilta huomaamatta jäänyttä hedelmää. Piilossa kasvaneet jättiläiset alkoivat muistuttaa pieniä alligaattorinpoikasia!
Itse tykkään kiinnittää huomiota hyötykasveissa herkullisen maun lisäksi myös kasvin ulkonäköön. Esimerkiksi valkoinen kesäkurpitsa ’Polo’ F1 on todella koristeellinen. Tätä kaunokaista kutsutaan myös ufokurpitsaksi.
Satoisa ja helppohoitoinen avomaankurkku ’Wilma’ kuuluu sekin suosikkeihin. Muutamasta taimesta saa jo valtavasti rouskuteltavaa ruokapöytään.
Olin hieman arastellut kaalien kasvattamista pelätessäni niiden joutuvan nopeasti tuholaisten suihin. Mutta viileä kesä oli kaalien kaveri ja kesäkurpitsa ’Amazing’ tuotti kauniin sadon.
Siemenpussissa kehuttiin lajikkeen kuumuuden- ja stressinsietokykyä. Ja melkoisella stressillä viime kesän kasvatuksia (ja puutarhuria) kyllä koeteltiin.
Kukkivat kaalit valittiin vuoden 2016 vihannekseksi, joten huhtikuussa sitten joukolla esikasvatuspuuhiin!
Tuo Latino F1 on huikean kaunis! Tykkäsin myös sen mausta. Nuoret ja pienet vihannekset olivat jopa raakoinan hyviä. Retisiit ovat hankalia, koska osa lajikkeista tosiaan on puisevia. Pitää tuo lajike laittaa muistiin 🙂
Tuo Latino taitaa tulla meillekin ensi kesänä kasvamaan! Kaunis! Harmillista on ettei tuota Wilma-kurkkua oikein saa enää kuin vain pienissä pusseissa! Kasvatan kurkkua aika paljon, jouduin vaihtamaan lajikkeen Monolit-kurkkuun ja voisinpa sanoa että se on vielä parempi kuin Wilma, ainakin säilöessä. Kerään kurkut aika pieninä noin 7-10 cm pituisina ja satoa tulee ainakin….paljon! Ihania nuo jättimäiset kesäkurpitsat! Meillä on kanoja joiden herkuksi ne päätyvät, perheelle jää pienet ja ihan pikkuruiset siis sormen pituiset napsin herkkupaloiksi iltapalapöytään!
Kati, Latino tosiaan maistui jopa raakana. Minikurpitsoja oli hauska puputtaa välipalana. Tosin käytän muutenkin kesäkurpitsaa tosi paljon raakana, leivän päällä kurkun korvikkeena sekä raasteena ja salaateissa. Tykkään sen rapsakasta rakenteesta!
Saila, kiitos kurkkuvinkistä! Pistänkin tuon Monolit-kurkun heti muistiin.
Kuulostaa siltä, että teidän kanoilla on oikein herrojen oltavat! 🙂