Valitse sivu

Suunnitelmat selvillä?

Suunnitelmat selvillä?

Kevätaurinko on ollut ahkerana ja lumikerros ohenee silmissä. Vaan vielähän tuota riittää ainakin täällä päin Suomea. Napakat yöpakkaset muistuttavat, missä kohtaa kalenteria oikeasti eletään.

Nyt on hyvä hetki miettiä tulevia kylvöjä. Oliko viime kesänä kasvimaalla joku erityisen rapsakka salaatti tai makoisa porkkana? Laitoitko lajikkeet muistiin vai tarttuuko kaupasta joka vuosi uudet siemenpussit fiiliksen mukaan?

DSC_2830

Meillä hyötytarhaan pääsee ainakin pitkä ja rapea retiisi ’French Breakfast 3’ (kuvassa etualalla). Tässä veikeännäköisessä ja mureassa retiisissä on valkoinen kärkiosa. Mielestäni näistä ei tullut yhtä nopeasti puisevia, kuin joistakin aikaisemmin testaamistani retiisilajikkeista.

DSC_5863

Kesäkurpitsa kuuluu keittiöpuutarhamme vakiovarusteisiin. ’Latino’ F1 kesäkurpitsassa on kaunis, raidallinen pinta. Kannattaa huomioida lajikkeelle tyypilliset erityisen suuret lehdet, joiden tarkoituksena on torjua rikkaruohoja.

DSC_7010

Meillä ne piilottivat allensa monta puutarhurilta huomaamatta jäänyttä hedelmää. Piilossa kasvaneet jättiläiset alkoivat muistuttaa pieniä alligaattorinpoikasia!

DSC_8202

Itse tykkään kiinnittää huomiota hyötykasveissa herkullisen maun lisäksi myös kasvin ulkonäköön. Esimerkiksi valkoinen kesäkurpitsa ’Polo’ F1 on todella koristeellinen. Tätä kaunokaista kutsutaan myös ufokurpitsaksi.

DSC_9220

Satoisa ja helppohoitoinen avomaankurkku ’Wilma’ kuuluu sekin suosikkeihin. Muutamasta taimesta saa jo valtavasti rouskuteltavaa ruokapöytään.

IMG_2919 (1)

Olin hieman arastellut kaalien kasvattamista pelätessäni niiden joutuvan nopeasti tuholaisten suihin. Mutta viileä kesä oli kaalien kaveri ja kesäkurpitsa ’Amazing’ tuotti kauniin sadon.

DSC_9391

Siemenpussissa kehuttiin lajikkeen kuumuuden- ja stressinsietokykyä. Ja melkoisella stressillä viime kesän kasvatuksia (ja puutarhuria) kyllä koeteltiin.

Kukkivat kaalit valittiin vuoden 2016 vihannekseksi, joten huhtikuussa sitten joukolla esikasvatuspuuhiin!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

4 Kommentit

 1. Kati / 100% outdoor

  Tuo Latino F1 on huikean kaunis! Tykkäsin myös sen mausta. Nuoret ja pienet vihannekset olivat jopa raakoinan hyviä. Retisiit ovat hankalia, koska osa lajikkeista tosiaan on puisevia. Pitää tuo lajike laittaa muistiin 🙂

  Vastaa
 2. Kivipellon Saila

  Tuo Latino taitaa tulla meillekin ensi kesänä kasvamaan! Kaunis! Harmillista on ettei tuota Wilma-kurkkua oikein saa enää kuin vain pienissä pusseissa! Kasvatan kurkkua aika paljon, jouduin vaihtamaan lajikkeen Monolit-kurkkuun ja voisinpa sanoa että se on vielä parempi kuin Wilma, ainakin säilöessä. Kerään kurkut aika pieninä noin 7-10 cm pituisina ja satoa tulee ainakin….paljon! Ihania nuo jättimäiset kesäkurpitsat! Meillä on kanoja joiden herkuksi ne päätyvät, perheelle jää pienet ja ihan pikkuruiset siis sormen pituiset napsin herkkupaloiksi iltapalapöytään!

  Vastaa
 3. Marian hyötytarhassa

  Kati, Latino tosiaan maistui jopa raakana. Minikurpitsoja oli hauska puputtaa välipalana. Tosin käytän muutenkin kesäkurpitsaa tosi paljon raakana, leivän päällä kurkun korvikkeena sekä raasteena ja salaateissa. Tykkään sen rapsakasta rakenteesta!

  Vastaa
 4. Marian hyötytarhassa

  Saila, kiitos kurkkuvinkistä! Pistänkin tuon Monolit-kurkun heti muistiin.

  Kuulostaa siltä, että teidän kanoilla on oikein herrojen oltavat! 🙂

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This