Valitse sivu

Kesää on vielä jäljellä

Kesää on vielä jäljellä

DSC_0122

Tässäkö tämä oli, mietin suojatessani tomaatintaimia keskikesän reippaassa rankkasateessa jostain löytämälläni pleksimuovilevyllä. Yksi peukalonpään kokoinen tomaatti näkyi pilkottavan kasvuston seasta, mutta muita tomaatteja, raakileita tai edes kukkia ei näkynyt.

Juuri tällä hetkellä tomaatti kukkii, mikä ilahduttaa suuresti. Mahtaakohan se vain ehtiä kypsyttää satoa ennen syksyä. Hoidan varmuuden vuoksi mehiläistenkin hommia ja käyn välillä töpsöttelemässä kukkia pullasudilla ja sormin. Harvennan myös lehtiä, että kukat saisivat maksimaalisesti valoa. Kasvuravinnetta lisään mullan pinnalle joka viikko.

DSC_0121

Kesäkuun alussa ruukkuun kylvämälläni basilikalla on pituutta noin yksi tai kaksi centtiä. Ruukkuyrtin pistokkaista sain sentään satoa tuottavan basilikan. Ensimmäinen ruukkuyrtti-istutus ei onnistunut, mutta sain pelastettua siitä muutaman oksan ja juurrutettua ne pitämällä niitä alkuun vesilasissa. Toukokuussa kasvimaalle kylvetty salaatti ei näy nousseen, mutta persilja sentään kasvaa hienosti.

DSC_0133

No, kotipuutarhurin kesä ei toki ole vielä tässä. Mustaherukkapensaani ovat innostuneet kasvattamaan isoimman sadon ikinä.

DSC_0130

Pensasmustikka on täynnä marjaa, joka kypsyy jonkin verran metsämustikkaa myöhemmin, mutta ehtii varmasti. Myös karhunvadelmaa on tulossa paljon, ja omenaakin toiseen puuhun mukavasti.

DSC_0129

Ämpäri- ja säkkiperuna kasvaa ja kukoistaa, varresta päätellen ainakin. Vielä en ole kuitenkaan raaskinut nostaa yhtään varsista ylös.

DSC_0123

Selleri vihertää kauniisti omassa ruukussaan.

DSC_0137

Huonekasveista vehka kukkii jo ties kuinka monetta viikkoa – ja peräti viidellä kukalla.

DSC_0142

Kliivia_poydalla

Kliiviat ovat pian aloittamassa kukintaansa, hieman viime kesää myöhemmin, mutta varmasti. Kukkiva kuva on viime kesältä, mistä tiedän, että odotettavissa on huikeaa kukkaloistoa. Huonekasveja kannattaa ulkoiluttaa sateisenakin kesänä.

DSC_0127

Kivenkoloissa kukkiva keltamaksaruoho tuo pihaan auringon, säässä kuin säässä.

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

4 Kommentit

 1. Mari

  MOI
  Kiinnostaa tuo kliivian kukinta. Mulla ollut se n. 7v eikä ikinä ole kukkinut. Eli vinkkejä kaivataan?

  Vastaa
  • Pihatontun päiväkirja

   Omat kliiviani ovat lahjaksi saatuja ja todella vanhoja, ja ne kukkivat nyt toista kertaa. Hoito-ohjeenani on se, että kasvit viedään kesän alussa ulos. Huomiota pitää kiinnittää siihen, että kasvi ei ole ihan suorassa auringon paahteessa sekä siihen, että ruukun pohjassa on reikä. Jos reikää ei ole, kuten toisessa omassa kliiviassani, kasvi on oltava katoksen suojassa. Kliivia pitää kuulema myös ahtaasta ruukusta. Itse en ole vaihtanut isompaan ruukkuun, vaikka toisen vieressä kasvaa myös poikanen.

   Vastaa
 2. Päivi

  Meilläkin kliivia piti 7-8 vuoden tauon kukinnassa. Ilman sen kummempia taikoja kukki viidellä kukkavarrella tänä kesänä. Myös sen poikanen kukkii nyt.

  Vastaa
 3. Kati

  Eilen illalla lähdin poimimaan meidän mustaherukkapensaista satoa iso vati kädessä: tuloksena oli 10 marjaa, jotka iloisesti pyörivät vadin pohjalla. Olisin nyt odottanut, että kahdeksan pensasta tuottaisi hieman enemmän marjoja. Eipä ne paljoa makua tuoneet punaviinimarjamehun joukkoon.

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This