Salkoruusut – viimeisin löytöni
Edellisessä artikkelissa kerroin Malvoista, joiden heimoon salkoruusutkin kuuluvat. Näin ensimmäisen kerran tämän upean kukan kukkivan vasta viime kesänä. Minulla ei ollut aavistustakaan, että jostain löytyisi kilpailija perinteisille ruusuille, joista pidän paljon. Mutta löytyi ja tätähän pitää saada omalle pihalle!
Tarhasalkoruususta käytetään nimeä tukkiruusu, koska sen ruusumaiset kukat kasvavat pitkin tanakkaa keppivartta.
Salkoruusun kukintoa voi odottaa tulevaksi heinä-elokuussa. Sille on ominaista nämä suuret, näyttävät silkkimäiset kukat. Kasvista vielä sen verran, että se on kaksivuotinen ja kukintoa pystyy odottamaan vasta toisena kesänä. Se talvehtii lehtiruusukkeena. Talvehtimiseen kannattaa varautua jo etukäteen miettimällä salkoruusulle paikka, jossa vesi läpäisee hyvin maan eikä jää seisomaan. Suosittelen myös talvisuojausta salkoruusuille vaikka ilman suojausta olenkin kuullut monen onnistuneen talvehtimisessa. Yksinkertaiseen suojaukseen riittää esimerkiksi sen peitteleminen kuivilla lehdillä tai havuilla sen jälkeen kun routa on tullut maahan, ettei salkoruusu mätäne suojauksen alle. Paikkaa valitessa aurinkoinen paikka on aina plussaa tälle koristekasville.
Lokakuun aikana tehdään helppo toimenpide eli katkaistaan salkoruusun tanakat varrat. Siihen mennessä se on siis ehtinyt kylvää siemenet maahan tiiviistä pallomaisesta muodostelmastaan ja seuraavana kesänä on odotettavissa lehtiruusuke, joka talvehtii ja seuraavana kesänä siis puhkeaa kukkaan.
Salkoruusuja on monen värisinä. Voi valita sellaisen lajikkeen, jonka kukat ovat suuria silkkimäisen yksinkertaisia, jopa 10 cm halkaisijaltaan tai sitten kauniisti kerrottuja ruusuisia rykelmiä.
Eräs kaunis vaihtoehto on tämä tummanpuhuva mustahko salkoruusu, johon ihastuin ensi näkemältä. Lajikkeesta nimeltä ”Nigra” saa tällaiset ihanat tummat kukat. Se pitäisi kylvää maalis – heinäkuussa, joten tätäkin voi alkaa lisäämään jo kukkalistalleen ja alkaa etsimään siemeniä, jotta saa kukinnan kesä-syyskuuksi tai toivoa sitä Viherpeukaloille taimimyyntiin tästä!
Ja tämän toisen ihanan, vaaleanpunaisen tarhasalkoruusun toimitukset alkavat jo tässä kuussa eli nyt klikkailemaan pakettia postiin, jotta sinunkin pihalle saataisiin tämä mykistävän herkkä salkoruusu.
Tiesitkö muuten, että tarhasalkoruusun sukulaista rohtosalkoruusua voi käyttää myös omatekoisina makeisina? Ennen vanhaan sen kuivatuista ja jauhetuista juuresta tehtiin makoisia paloja. Siitä käytettiin myös nimeä lääkemalva tai alteenjuuri. Mikäpä estäisi sitä nykyäänkään käyttämästä samaiseen tarkoitukseen. Tulisipa lapsillekin oikeat luomukarkit omasta maasta. Juurta voi myös käyttää salaateissa tai oikein maukasta siitä saa jos sen paistaa voissa.
Rohtosalkoruusun rohtokäytös on todella monipuolista. Sen vaikutus on lähinnä sen sisältämissä lima-aineissa. Nämä suojaavat myös ihmisten limakalvoja. Tätä on käytetty muun muassa ärsytysyskään ja äänen käheyteen. Rohdoksiin voi käyttää juurien lisäksi myös kukkia ja lehtiä. Juuressa olevat polysakkaridit ovat suotuisia myös elimistön vastustuskyvyn lisäämiseen. Sitä voi myös käyttää ulkoisesti, rohtumiin, naarmuihin ja hyttysten pistoihin. Vinkkejä vinkin perään ja nyt pihahommiin!
Nigra on monivuotinen ja voi mennä 2-3v, että kukkii. Värilliset 2 vuotisia.