Haaveissa kasvihuone
Olisiko sinun aika kokeilla kasvattaa omaa ruokaasi ensi kesänä? Tai ehkäpä haaveilet leppoisasta kesäolohuoneesta ulkosalla? Tässä muutama vinkki hyötypuutarhureille kasvihuoneeseen liittyen.
Hyötypuutarhat ovat saaneet viime vuosina paljon suosiota muun muassa luomuelintarvikkeiden kasvun lisääntyessä. Ihmiset arvostavat ruoan puhtautta ja luonnonmukaisia menetelmiä kasvatuksessa. Hyötypuutarhurointi ei rajoitu pelkästään omakotitalojen ja rivitalojen pihoille, koska nykyään myös kaupungeissa on paikkoja, joissa innokkaimmat voivat kasvattaa yhdessä ruokaansa. Onpa joissakin kerrostaloissa jopa valjastettu kattoterassit hyötykäyttöön. Kekseliäs ja innokas kasvattaja täyttää vaikka kasvusäkkejä mullalla ja alkaa kasvattamaan niissä kasveja. Tietenkin näissä tapauksissa on hyvä pitää lupa-asiat kunnossa.
Kasvihuoneen suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon tilan käyttötarkoitus. Onko siellä tarkoitus vain kasvattaa kasveja vai kaipaatko kenties oleskelutilaa, jossa voit nautiskella kasvien parantavasta voimasta? Lisäksi kannattaa miettiä materiaalit tarkkaan. Kennolevyt ovat hyviä vaihtoehtoja, sekä myös perinteinen lasi. Meille sattui monena vuotena niin, että raskaan lumen keräytyessä kasvihuoneen katolle (vaikka olikin viistokatto), liian heikko kattomateriaali antoi periksi ja katto hajosi.
Kasvihuoneen voi rakentaa itse tai sen voi ostaa valmiina. Tarjolla on paljon eri kokoisia ja erilaisiin vaatimuksiin sopivia kasvihuoneita. Kasvihuone voi myös olla yksi pihan sisustuselementeistä. Kasvien kasvatuksen lisäksi sitä voi käyttää vaikka kesäisenä olohuoneena, jossa on mukava lueskella tai vaan muuten viettää aikaansa. Joskus viherhuone on myös rakennettu talon yhteyteen ja se voidaan myös mahdollisesti lämmittää talvella. Näissä viherhuoneissa tai lasiterasseilla kevät alkaa huomattavasti aiemmin ja kasvukaudesta voi nauttia pitkälle syksyyn. Jos suunnittelee kasvihuonetta omalle maalleen kannattaa paikka valita huolella. Mahdollisimman valoisa paikka on tietenkin paras kasvihuoneelle, jotta kaikki auringon lämpöenergia saadaan valjastettua hyötykäyttöön.
Vanhoista ikkunoista saa myös kerrassaan kätevästi kasattua omanlaisensa kasvihuoneen. Jos on nikkarin vikaa, niin voi ostaa itse puutavaraa ja tarvikkeita, joista saa tehtyä itse mieleisensä kasvihuoneen. Me rakensimme itse kasvihuoneemme. Vuosien kuluessa peruskasvihuoneemme sai myös tilaa rajaavat puulaatikot, joihin teimme mullalla täytetyt kohopenkit. Lisäksi suunnittelimme sinne vedenkastelujärjestelmän, jonka turvin pystyi myös hieman matkustelemaan, eikä tarvinnut olla joka päivä kastelemassa kasveja.
Varsinkin tomaateille ja kurkuille kasvihuone on ehdoton. Olen myös kasvattanut kasvihuoneessa yrttejä. Muun muassa steviaa, jättibasilikaa, persiljaa ja korianteria. Lisäksi olen kasvattunut siellä rucolaa ja lehtisalaattia. Muita kokeilujani ovat olleet chilit, paprikat, munakoisot ja maissit. Verrattuna avomaalla kasvattamiseen sain paljon enemmän satoa. Se on myös hyvä paikka kuivattaa esimerkiksi sipuleita tai valkosipuleita. Lisäksi aikaiset puutarhurit onnistuvat kasvattamaan kasvihuoneessa omat taimensa suoraan siemenistä. Monet kokeilevat myös viiniköynnöksen kasvatusta lasitetuilla terasseilla ja kasvihuoneissa.
Unelmien kasvihuoneesta puhuttaessa keräsin teille muutamia ihania kasvihuoneideoita Pinterest-tauluuni nimeltä Greenhouse. Tässä linkki sinne.
Käykää tutustumassa!