Valitse sivu

Parhaimmat kesäkukkamme – osa 2

Parhaimmat kesäkukkamme – osa 2

pikkupetunia

Kesäkukkien aika on jo tältä vuodelta ohi, mutta mielestäni vaihtoehtoja on niin paljon, että niistä kannattaa vielä kirjoittaa. Kun aloitin itse oman pihani kukkakoristelut aikoinaan minulla ei ollut ketään kuka olisi sanonut, että kokeile tätä tai, että tämä on todella hyvä kesäkukka. Joten siitä tämän artikkelisarjan idea lähti. Toivon, että näistä kukkaesittelyistä olisi noviiseille hyötyä sopivien kukkien etsinnässä, mutta että myös te vanhat konkarit saisitte näistä jutuista uusia ideoita!

Lobelia

Enpä tiennyt, että lobeliaa kutsutaan myös nuottaruohoksi. Tuossa sanassa on jotenkin ihana historian kaiku. Ensi kesänä aion laittaa parit nuottaruohot terassille…

Hyvin yleisiä ovat kuitenkin nämäkin kukat, joita enimmäkseen siis tapaa kesäisin amppelissa riippumassa. Suomipojan värisenä on minullakin tässä edustettuna lobelioista kuva. Nämä sopivat oikein hyvin niin mökkien pihamaille, asuntojen edustoille kuin kerrostalojen parvekkeillekin.

lobelia

Lobelioissa on yleensä todella runsaasti kukkia. Tämän kaunokaisen voit asettaa niin aurinkoon kuin puolivarjoonkin. Kestävyytensä ansiosta nuottaruohoa voi myös amppeleiden lisäksi käyttää esimerkiksi ryhmäistutuksissa reunakasvina.

Petunia

Petunioista isompien virallinen nimi on tarhapetuniat. Sitten on olemassa pikkupetunioita, joita kutsutaan myös miljoonakelloiksi tai japaninkelloiksi markkinoilla olevien suosittujen lajikkeiden mukaan. Varsinkin nämä pikkupetuniat loihtivat upeita amppeleita kesäpihallesi jos ne vain saavat tarpeeksi aurinkoa. Tämä kukka siis rakastaa itsensä grillaamista auringossa.

tarhapetunia

Petunialle pitää tarjota tarpeeksi vettä, mutta muista kastella se mieluummin suoraan mullan päälle, niin etteivät kukat kastu. Tämän vuoksi myös kaatosateen sattuessa, pyri nopeasti korjaamaan petunia pois sateen alta.

Tarhapetuniat ovat täydellisiä ryhmäistutuksiin ja pikkupetunioita suosittelen myös kovasti pihoille, koska ne kukkivat taukoamatta koko kesän ajan. Kuten monista muistakin kukista ja kasveista, kuolleet, kuivuneet, ruskeaksi muuttuneet kukat kannattaa nyppiä pois. Tätä sääntöä on hyvä noudattaa melkein kaikkien kasvien kohdalla jos haluaa saada elinvoimaa kukoistaviin ja terveisiin kohtiin. Näin puolikuntoisiin lehtiin tai kukkiin ei mene turhaan ravinteita vaan saadaan kukoistavampia kasveja ja kukkia.

Miljoonakello_petunia

Petunia voi myös kestää hieman hallaa, joten se saattaa kestää yllättävänkin pitkään syksyisellä pihalla. Miljoonat pikkukellot jatkavat siis kukkimistaan kunnes syksyn viiltävä puhuri on niin voimakas, että se puhaltaa ne sammuksiin.

 

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This