Vadelma, vattu, vaapukka, vaarain
Voiko olla ihanampaa kuin aurinkoisena kesälomapäivänä napsia vadelmia puskasta suoraan suuhun? Onnekkaalla saattaa vadelmapensas puskea luonnonvaraisena kodin lähialueella, mutta vadelmia kannattaa kasvattaa myös omassa pihassa. Puutarhavadelma viihtyy parhaiten tuulensuojassa, lämpimässä paikassa, jossa maa on ilmavaa eikä sadevesi pääse seisomaan.
Tuoreet vadelmat ovat raikkaan makeita herkkuja. Lisäksi ne ovat terveellisiä. Perimätiedon mukaan vadelmia on käytetty kuumerohtona ja vatsavaivoihin. Nykyään tutkimuksetkin todistavat vadelman terveellisyyden. Vadelmassa on vähän energiaa, mutta se sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia ja kivennäisaineita kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Vadelma on myös yksi kuitupitoisimmista marjoista. Tuoreet vadelmat maistuvat makoisilta aamulla, päivällä, illalla, jälkiruokana, jälkiruokien lisäkkeenä, välipalana – milloin vain. Raikasta ja terveellistä välipalaa vadelmista saa esimerkiksi luonnonjogurtin tai smoothien seassa.
Vadelmat sopivat myös erittäin hyvin suklaisten jälkiruokien lisäkkeeksi, jäätelön tai vaniljavaahdon kanssa, kakun päälle, lettujen kera ja moniin muihin jälkiruokiin. Suosittelen kokeilemaan täytekakun väliin vadelmien, persikkasoseen ja valkosuklaavaahdon yhdistelmää. Vadelmaa voi istuttaa vielä loppukesän ja syksyn mittaan.