Valitse sivu

Vadelma, vattu, vaapukka, vaarain

Vadelma, vattu, vaapukka, vaarain
Jattivadelma

Jättivadelman marjat ovat kooltaan lähes kaksinkertaiset muihin lajikkeisiin verrattuna.

Voiko olla ihanampaa kuin aurinkoisena kesälomapäivänä napsia vadelmia puskasta suoraan suuhun? Onnekkaalla saattaa vadelmapensas puskea luonnonvaraisena kodin lähialueella, mutta vadelmia kannattaa kasvattaa myös omassa pihassa. Puutarhavadelma viihtyy parhaiten tuulensuojassa, lämpimässä paikassa, jossa maa on ilmavaa eikä sadevesi pääse seisomaan.

Vedelma_MaurinMakea

Pensasvadelma Maurin Makea on matalakasvuinen, joten se ei välttämättä tarvitse tukea.

Tuoreet vadelmat ovat raikkaan makeita herkkuja. Lisäksi ne ovat terveellisiä. Perimätiedon mukaan vadelmia on käytetty kuumerohtona ja vatsavaivoihin. Nykyään tutkimuksetkin todistavat vadelman terveellisyyden. Vadelmassa on vähän energiaa, mutta se sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia ja kivennäisaineita kuten magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Vadelma on myös yksi kuitupitoisimmista marjoista. Tuoreet vadelmat maistuvat makoisilta aamulla, päivällä, illalla, jälkiruokana, jälkiruokien lisäkkeenä, välipalana – milloin vain. Raikasta ja terveellistä välipalaa vadelmista saa esimerkiksi luonnonjogurtin tai smoothien seassa.

Karhunvadelma

Siperialainen karhunvadelma antaa loppukesästä ja syksyksystä runsaasti satoa. Marjat kysyvät pikku hiljaa, joten satoaika on pitkä. Myös kukinta on näyttävä.

Vadelmat sopivat myös erittäin hyvin suklaisten jälkiruokien lisäkkeeksi, jäätelön tai vaniljavaahdon kanssa, kakun päälle, lettujen kera ja moniin muihin jälkiruokiin. Suosittelen kokeilemaan täytekakun väliin vadelmien, persikkasoseen ja valkosuklaavaahdon yhdistelmää. Vadelmaa voi istuttaa vielä loppukesän ja syksyn mittaan.

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This