Valitse sivu

Chilit pihalle

Chilit pihalle

Kelit senkun paree, ajatellen chilien ulko- sekä kasvihuonekasvatusta. Ensimmäiseksi kannattaa pitää maltti mukana, ettei käy kuin allekirjoittaneelle, joka lahjakkaasti palellutti useamman pikku samurain. Eli silmä kovana katso lämpötilan osoittavaa mittaria ja sääennustuksia jos aiot saada kasvatuksen onnistumaan. Parhaan tuloksen saa, kun yölämpötila alkaa pysytellä yli kahdeksan plusasteen. Kasvihuonetta voi lämmittää (siis jos ei satu omistamaan porvarimallia) esimerkiksi muutamalla niin sanotulla myrskylyhdyllä tai jos lämpöä tarvitsee saada useampi aste,  nestekaasulla toimiva säteilijä on suhteellisen halpa ja toimiva ratkaisu. Helpommalla kuitenkin pääsee jos malttaa odottaa.

 

Osa chileistä ulkoruokinnassa navetan seinustalla.

Osa chileistä ulkoruokinnassa navetan seinustalla.

 

 

Kevyt auringonsuoja, helppo yhdellä kädellä kaataa kastelun ajaksi ja nostaa takaisin, silti pysyy pystyssä tukevammallakin tuulella.

Kevyt auringonsuoja, helppo yhdellä kädellä kaataa kastelun ajaksi ja nostaa takaisin, silti pysyy pystyssä tukevammallakin tuulella.

 

 

Täällä on tilaa kasvaa ja asustaa.

Täällä on tilaa kasvaa ja asustaa.

 

 

Kasvihuoneessakin hallaharsoa kannattaa alkuun käyttää.

Kasvihuoneessakin hallaharsoa kannattaa alkuun käyttää.

 

 

 

Toinen sudenkuoppa on aurinko. Vanhemmat kasvit, saati tämänvuotiset taimet eivät kestä suoraa auringonvaloa, vaan niille käy samalla tavalla kuin suomalaiselle turistille aurinkorannoilla, eli palaminen on taattu ja rapujuhlilla ei syöjää syötävästä ainakaan värin perusteella pysty erottelemaan. Palamisen ehkäisyyn paras apu on hallaharso, jota voi omien mieltymysten mukaan viritellä kasvien päälle. Monet alan harrastajat käyttävät alkuun jopa kolmea kerrosta harsoa ja vähentävät viikoittain yhden kerroksen pois, mutta oman kokemuksen mukaan edellä mainittu menee hätävarjelun liioitteluksi. Yksi kerros riittää ja sen voi jättää pois kolmen – neljän viikon jälkeen.  Omat chilit majailevat navetan päädyssä, johon aurinko paistaa koko päivän ja yhdellä kerroksella hallaharsoa voivat loistavasti. Harsotuksessa kannattaa panostaa helppokäyttöisyyteen, sillä kastelua joutuu lisäämään samaa tahtia nousevan lämpötilan kanssa. Myös lajikkeiden välillä on suuria eroja, jotkut pärjäävät paremmin suorassa valossa, jopa nauttivat, toiset taas eivät suoraa valoa juurikaan kestä. Tässä pätee vertaus äidistä ja tyttärestä… Kokemuksen kautta tietää parhaiten ja tietoa voi hakea chiliwiki.fi:stä jossa jonkin verran lajikkeista on kerrottu.

Yksinäinen Aji Cristal on hunnutettu muutamalla tukikepillä, muovitetulla rautalangalla ja hallaharsolla.

Yksinäinen Aji Cristal on hunnutettu muutamalla tukikepillä, muovitetulla rautalangalla ja hallaharsolla.

 

 

Toki Chilit pärjäävät ilmankin harsoa, jos paikan valitsee hyvin.

Toki Chilit pärjäävät ilmankin harsoa, jos paikan valitsee hyvin.

 

Jos kasvi paleltuu, muuttuvat lehdet tummiksi ja nahistuneiksi, aivan kuin olisivat kokeneen ennenaikaisen syksyn. Vaikka kaikki lehdet olisivat tummuneet ja ulkomuoto muistuttaa raatoa, kannattaa chili yrittää pelastaa. Kaverit selviävät todella pahoistakin paleltumisista, jos ne leikataan lyhyiksi, jopa ilman lehden lehteä saattavat virkistyä uudelleen sisällä jo viikossa. Jos kasvi saa liikaa suoraa valoa, alkavat sen lehtien kärjet muuttua vaaleanruskeaksi. Tästä pääsee eroon joko harsottamalla tai siirtämällä kasvi varjoisampaan paikkaan. Jos lehtiä alkaa muuttua kokonaan ruskeaksi, on syynä liika kastelu. Silloin on syytä piilottaa kastelukannu ja vaihtaa ruukun tyyppiä. Näissä kaikessa kolmessa ongelmassa kasvu hidastuu todella raa’asti. Taimella saattaa mennä kuukausi hukkaan tervehtyessä ja se on pitkä aika meirän vihreässä talvessa.

 

”Syksy saa, minä en”. Pikkupakkasen tuhoja.

”Syksy saa, minä en”. Pikkupakkasen tuhoja.

 

Pakkasen jälkiä korjaillaan saksilla.

Pakkasen jälkiä korjaillaan saksilla.

 

Kolme viikkoa leikkaamisen jälkeen.

Kolme viikkoa leikkaamisen jälkeen.

 

”Tule sellaisena kun olet?”

”Tule sellaisena kun olet?”

 

Viikko leikkaamisen jälkeen. Sisällä olo tekee ihmeitä ja jo kuolleeksi julistetussa on jälleen elämää.

Viikko leikkaamisen jälkeen. Sisällä olo tekee ihmeitä ja jo kuolleeksi julistetussa on jälleen elämää.

 

 

 

 

Jos ajattelet kasvattaa chilejä pihalla, kannattaa paikan valintaan kiinnittää huomiota myös siltä kantilta, että esimerkiksi peurat tykkäävät käydä maistamassa, jotta mitä hyvää ne kaksijalkaiset tällä kertaa ovat keksineet kasvattaa. Myös pitkäkorvaiset talttahampaat ymmärtävät hyvän päälle (totuus on kuitenkin se, että sama yksilö ei toista kertaa käy napostelemassa, varsinkaan jos puskassa sattuu olemaan marjoja – sen verran tuliset terveiset ovat ulostullessaan). Eli jonkinlainen aitaus tai muu vastaava este on syytä kyhätä. Linnuista ei ainakaan vielä ole ollut haittaa ja samoin tein koputan puuta. Pihalla kasvatetut chilit saavat yleensä varteensa enemmän paksuutta ja kestävyyttä kuin kasvihuoneessa tai sisällä, johtuen tuulesta. Samoin myös pölyttäminen käy luonnon omilla pörriäisillä. Toki niitä riittää myös kasvihuoneessa ja sisällä, muttei kuitenkaan siinä määrin kuin pihalla. Seinän vierusta on hyvä paikka ajatellen myös rankempaa sadetta, jolloin suurimmat sateet menevät ohi.

 

Tekevälle sattuu. Keväästä hullaantuneena myös kokeeseen osallistunut bolivian rainbow otti kipeetä auringosta.

Tekevälle sattuu. Keväästä hullaantuneena myös kokeeseen osallistunut bolivian rainbow otti kipeetä auringosta.

Tuhoa myös kasvihuoneessa.

Tuhoa myös kasvihuoneessa.

 

Koekasveista näkee hyvin kuinka paljon virheet verottavat kasvua. Takimmaiset kaksi kasvia ovat olleet sisällä koko ajan ja etummaiset neljä ensin ulkona/kasvihuoneessa kolme viikkoa ja tämän jälkeen neljä viikkoa elpymässä sisällä (nyt taas pihalla ja kasvihuoneessa).

Koekasveista näkee hyvin kuinka paljon virheet verottavat kasvua. Takimmaiset kaksi kasvia ovat olleet sisällä koko ajan ja etummaiset neljä ensin ulkona/kasvihuoneessa kolme viikkoa ja tämän jälkeen neljä viikkoa elpymässä sisällä (nyt taas pihalla ja kasvihuoneessa).

 

Tietoa kirjoittajasta

Monster Naga

Bloggaajanimen taakse kätkeytyy hieman alle 4-kymppinen tatuoitu karvanaama, joka armeija-aikoina hörähteli soveltuvuuskokeiden kysymyksille ”Harrastatko hortonomiaa?” ja ”Oletko koskaan miettinyt perustavasi kukkakauppaa?” Kukista on kokemusta lähinnä kaktusten ja ostettujen ruusupuskien muodossa, mutta muutamia vuosia taaksepäin alkoi innostus chilien kasvattamiseen muutamalla kaverilta saadulla siemenellä. Sittemmin harrastus on lähtenyt hieman lapasesta... Yritän blogissani kertoa, niin kasvattamisesta siemenistä kasveiksi, kasveista viidakoksi, kuin itse chili-marjojen jatkojalostuksesta ruuaksi ja juomaksi. Mukana kertomuksissa, niin sisällä kasvatettavat ruukkukasvit, kasvihuoneen eläjät, kuin myös ulkosalla kasvimaalla tapahtuva kasvattaminen. VAROITUS: chilit aiheuttavat riippuvuutta ja pitemmällä käytöllä saattaa olla arvaamattomia seurauksia!

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This