Pihasuunnittelua osa 3. Perusteet ja kivetykset kuntoon
Itse olen monen vuoden jälkeen helpottavasti siinä vaiheessa, että jokakeväinen pihasuunnittelu tarkoittaa enää kesäkukkia, hyötypuutarhaa ja muutamaa ihanaa uutuuskasvia pihalle tai lasiterassille. Tämä siis tarkoittaa, että pihamaa on jo saanut perusraaminsa kuntoon ja suurimmat maanmuokkaus ja päällystyöt on jo tehty.
Nyt jälkeenpäin olen kyllä kiitollinen, että laitoimme pihamme perusteellisesti kuntoon alusta saakka vaikka se tarkoittikin monia satoja työtunteja, ostettua apua, ystävien ja sukulaisten apua ja omia kätösiä. Tässä muutama vinkki sekä kuvia matkan varrelta ja toteutuksista.
Pihasuunnitelma on jo puoliksi valmis piha, joten se kannattaa tehdä huolella. Ei ole muuten mikään hullumpi ajatus myöskään pyytää apua ammatikseen pihasuunnittelua tekeviä ihmisiä. Suunnitelmassa pitäisi selvitä ainakin tulevan pihan muodot, korkeuserot, rajaukset sekä suurimmaksi osaksi yksityiskohdat. Näillä yksityiskohdilla tarkoitan kasvillisuutta, kukkapenkkejä, perennoita, puita, kasvualueita ja terasseja jne.
Viherrakennus on todellakin aikamoista rakennusta eli se vaatii suurella todennäköisyydellä kaivureita ja maansiirtolaiteita pihan perusteiden laittamiseksi kuntoon. Esimerkiksi meillä piti jyrätä koko alapiha uusiksi ja vanha kiviaita kunnostettiin koneiden avulla uudeksi.
Kivetykset, asfaltit, maanreunukset ja kukkapenkit on siis hyvä laittaa kartalle ja kerralla kuntoon. Ne ovat pihan komponentteja, joiden pitäisi pysyä vuodesta toiseen. Itselleni oli yllätys miten aikaa vievää kivetysten teko oli. Vaikka meillä olikin puoliksi ammattilaiset tekemässä luonnonkiviliuskoitusta etupihalle, kesäkeittiön alueelle ja maakellarin seinään, sekä myös koko talon kiertävälle reunukselle, tähän meni useita viikkoja. Mieheni kyllä kunnostautui myös itse tässä hommassa ja muurasi jopa suurimman osan maakellarin edustasta itse.
Pihatöitä helpottamaan lisäsimme nurmien ja istutusten rajoihin valmisreunukset. Näiden metallisten ja muovisten valmisreunusten lisäksi rajasimme reunoja luonnonkivillä.
Tästä kuvasta näkee miten siisti rajaus on. Kaiken lisäksi nurmikko on helppo ajaa myös näiden rajausten kohdilta.
Etupihan pihatien asfaltointi oli sitten viime loppukesän homma ja sen kävivät tietenkin hoitamassa ammattilaiset.
Luin tuossa uusimmat pihatrendit ja niiden mukaan meidän piha näyttää olevan supertrendikäs tänä kesänä. Luonnonmukainen metsäpuutarha sopii hyvin meidän pihan kuvaukseen. Käytimme metsänpohjamattoa eli kunttaa peittääksemme maakellarin, joka oli pelkkä betonibunkkeri kun se tuotiin pihamaallemme. Kuntan lisäksi käytimme sen pinnan koristeluun liuskekiveä, sekä oranssinvärinen ovi pinnoitettiin vanhoilla puulaatoilla. Nyt kellariin on hyvä säilöä puutarhan antimet talveksi. Lisäksi tuosta maakellarista tuli yllättäen ylimääräinen hyöty. Nyt meillä on joka talvi oma pieni liukumäki hyvin lähellä ja korkeuserot antavat tiettyä luonnetta pihalle.