Valitse sivu

Kukkaistuoksujen aatelia

Kukkaistuoksujen aatelia

Olen niitä ihmisiä, joille viihtyisä koti merkitsee myös hyviä tuoksuja. Parhaana vaihtoehtona koen luonnonmukaiset, luonnon omat tuoksuöljyt. Uskon, että tuoksuilla voi vaikuttaa paljon mieleen ja omaan olotilaan. Eteeriset öljyt valmistetaan kasvien eri osista höyrytislaamalla, jolloin saadaan vettä hylkivä neste, joka sisältää haihtuvia aromeita. Itse käytän mielialasta ja halutusta mielialasta riippuen tiettyjä tuoksuja. Tässä muutama suosikkini, kukkaistuoksujen aatelia.

Lootus

lotus

Lootus on upea kukka, joka kasvaa mutaisissa vesissä. Lootuksen nousua puhtaana, kauniina kukkana mutaisista vesistä on verrattu muun muassa valaistumiseen. Lootuksella on kuitenkin omat merkityksensä riippuen uskonnosta tai kulttuurista. Tärkeimmät lootukseen liittyvät uskomukset löytyvät muinaisten egyptiläisten, buddhalaisten ja hindujen parista. Egyptiläisille lootus symbolisoi uudelleensyntymää, sekä myöskin siihen liittyen kuolemaa. Kuvassa oleva Egyptin lootus onkin nykytiedon mukaan Water Lily eli lumme (Nymphaea caerulea). Buddhalaisuudessa lootus liitetään puhtauteen, henkisyyteen ja uskollisuuteen. Hinduille lootuksella on paljon eri merkityksiä. Sen uskotaan symbolisoivan kauneutta, hedelmällisyyttä, vaurautta, henkisyyttä sekä ikuisuutta. Kukkana lootuksella on oma rytminsä. Useimmiten se nukkuu nuppuna illan ja yön. Aamulla se herää auki omaan loistoonsa auringon voimasta. Tuoksuna lootuksen kukka on omaa luokkaansa. Se on puhdistava tuoksu, jota voi käyttää energian lisäämiseen sekä myös ajatuksia puhdistavana, rentouttavana ja seesteisyyttä lisäävänä tuoksuna.

Temppelipuut / Frangipani

plumeria_taivas

Plumeria, josta käytetään englanniksi sanaa frangipani ja suomeksi temppelipuut, kasvavat trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Ne kuuluvat oleanterikasvien heimoon. Frangipani on saanut nimensä 1600-luvulla eläneestä italialaisesta aatelismiehestä Marquis Muzio Frangipanista, joka voiteli hansikkaansa tämän kukan tuoksusta tehdystä parfyymista. Eikä ihme, koska frangipaanissa on huumaavan makea tuoksu. Muinaiset intiaanit uskoivat, että elämänpuuksikin nimetyllä kasvilla on parantavia ominaisuuksia. Tuoksun sanotaan kohottavan mieltä ja laskevan stressiä.

trooppisetkukat

Jasmiini

Jasmiinia (Jasminum) viljellään aika paljon sen tuoksun takia, mutta sitä käytetään myös teehen. Se kuuluu öljypuukasvien heimoon ja lajeja on yli parisataa. Lähiten jasmiinin tuoksuun pääsee Suomen pihoilla jasmikkeella (Philadelphus), joka on sekin hyvin kaunis puutarhan koristaja. Sen sijaan huonekasvina jasmiinia voi yrittää saada menestymään Suomessakin.

Jasmiini

Kuvassa oleva jasmiiniköynnös (Trachelospermum jasminoides “Variegatum”) on lähtöisin Kiinasta. Se tekee pieniä, tuoksuvia spiraalia / tähteä muistuttavia kukkia. Jasmiinilla väitetään olevan useita terveysvaikutteita. Sen tuoksua käytetään aromaterapiassa mm. stressin lievittämiseen, masennukseen, väsymykseen ja levottomuuteen. Jasmiinia kutsutaan myös lemmenrohdoksi.

Kevään tunnetta rinnassa voi siis vielä tehostaa näillä kukkaistuoksulla. Viimeiseksi haluaisin kertoa vielä kirsikankukasta, joka tunnetaan myös nimellä Sakura eteerisistä öljyistä puhuttaessa. Tämä tuoksu on myös upea kevättunnelman nostattaja. Ehkäpä vielä joku päivä pääsen Japaniin asti ottamaan kuvia keväisistä kirsikankukista, mutta sitä ennen tyydyn oman pihan kirsikkapuun loistoon, joka antoi näin upeat kukat viime keväänä.

kirsikkapuu, kirsikkapuunkukka

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

7 Kommentit

  1. Avatar

    Saako näitä tuoksuja mistä?

    Vastaa
    • Heidi Roth

      Hei Maija!
      Itse olen ostanut näitä kyseisiä tuoksuja Thaimaasta. Egyptistäkin saa paljon eteerisiä öljyjä edullisesti. Suomessa en ole juuri näihin kyseisiin tuoksuihin paljon törmännyt, mutta onhan täällä paljon aromaterapiaa antavia tahoja, joista saattaisi löytyä. Netistä voisi löytyä aromaterapia hakusanalla haettuna jotain!

      Vastaa
  2. Avatar

    Hei.

    Mielestäni kuvassa oleva ei ole lootuksen kukka vaan lumpeen kukka. Lootuksen (nelumbo nucifera) kukan keskellä on se reikäinen siemenkota ja lehti kohoaa korkealle ja on pyöreä, kun lumpeen (nymphaea sp.) lehti kelluu veden pinnalla ja siitä puuttuu palanen. Kauniita kukkia kyllä ovat molemmat.

    Vastaa
    • Heidi Roth

      Hei!

      Yritin tutkia asiaa vähän tarkemmin ja kuvassa onkin siis ns. Egyptin ”lootus” (nymphaea cerulea). Myöskin Thaimaassa, jossa otin kuva ihmiset käyttävät Lotus-nimeä tästä kukasta, joka siis oikeasti kuuluukin lumpeen sukuun, water lily englanniksi, niin kuin kivasti korjasit. Nelumbo Nucifera, jota kuvailit taitaa olla juurikin se Intianlootus, joka esiintyy juurikin paljon hindulaisuudessa ja buddhalaisuudessa.
      Muuten Thaimaan koillisosassa sijaitseva Red Lotus Lake on täynnä lootusta, mutta näiden keskellä ei ole tuota reikäistä siemenkotaa. Eli onkohan tämä sitten eri lootus kasvi? Onko sinulla Sari tietoa? Tässä linkki, josta näkyy tuo Red Lotus Lake http://wherethailand.com/discovering-beauty-nature-red-lotus-sea/

      Vastaa
  3. Avatar

    Hei.

    Lumpeen kukkia ovat, vaikka puhuvatkin lootuksesta. Houkuttelee turistejakin paremmin katsomaan. Tai sitten se on ”thaimaanlootus”.

    Lootuksen nuppu on pyöreä pallo, kukalla on pitkä varsi ja reikäinen siemenkota keskellä.

    Kauniita kukkia ovat molemmat.

    Vastaa
  4. Avatar

    Siis oletko oikeasti löytänyt näitä eteerisinä öljyinä, ihan höyrytislattuna?? Olen siinä ymmärryksessä, että näitä saa vain absoluuttina, tosin jasmiinin eteeristä öljyä taitaa olla olemassa, mutta tooodella harvinaista se on (olen yhdellä luotettavalla valmistajalla sellaista nähnyt, muuten on aina ollut absoluutti). Absoluutteja kyllä usein kaupataan virheellisesti eteerisinä öljyinä, mutta se ei ole sama asia ollenkaan.

    Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This