Kasvava lahja
Puutarhakasvit ja kasvien alut sekä niiden sato ovat mainioita, ekologisia lahjoja. Kasvien voimin voi tiivistää ystävyyttä myös silloin, kun välillä on tuhansia kilometrejä. Kasvatustyö on nimittäin pitkäjänteistä, ja siinä on lukuisia kiinnostavia vaiheita. Kasvin koko elinkaari kiinnostaa myös kasvin antajaa, jolta kasvattaja saa myös usein myös parhaat neuvot ja vinkit.
Ilahduin kovasti saadessani puutarhatuliaisia Saksasta. Viime kesän chilipaprikasato oli siellä nimittäin sen verran runsas, että jaettavaa riittää. Chilin makukin on niin pirtsakka, että nyt riittää maustetta pitkäksi aikaa. Lisäksi sain söpöt paperipussilliset kuivattuja yrttejä: minttua käytettäväksi muun muassa teen tapaan ja sitruunamelissaa.
Hyvät neuvot saatuani innostuin itsekin kokeilemaan chilin kasvattamista siemenestä. Tiedän, että tämä on vaativuudeltaan ihan toista luokkaa kuin kasvatus valmiista taimesta. Mielenkiintoista silti nähdä kuinka käy, etenkin kun käytössäni ei ole kasvihuonetta eikä lämmitintä. Erilaisten chilien harrastamien on viime aikoina noussut lähes muoti-ilmiöksi, ja hifistelijät kasvattavatkin nykyään itse omat chilinsä.
Alku on ainakin helppoa. Aluksi rapsuteltiin siemeniä chilipalon sisältä. Siemenet kylvettiin suureen ruukkuun, joka sijoitettiin aluksi mahdollisimman lämpimään paikkaan, esimerkiksi lattialämmityksellä varustettuun kodinhoito- tai pesuhuoneeseen. Hoidoksi neuvottiin tasaista kastelua suihkupullolla vähintään joka toinen päivä. Ruukun päällä kannattaa pitää muovia tasaisen kosteuden ylläpitämistä varten.
Jo viikon kuluttua mullasta nousivat vihreät versot. Tässä vaiheessa ruukku tuli siirtää valoisaan paikkaan ikkunan eteen. Olen pitänyt edelleen muovia kasvuston päällä ja jatkanut tasaista kastelua ja suihkuttelua. Pian on aika siirtää valikoidut yksilöt jatkamaan kasvuaan omiin ruukkuihinsa. Kasvatuskokeilu jatkuu.
Aikainen kevään tulo on lämmittänyt paitsi ilmaa myös viherpeukalon sydäntä. Puutarhassakin on jo päässyt kuopsuttelemaan. Tänä vuonna kevät on kuulemma kuukauden etuajassa. Viime keväänä taisi olla kuukausi toiseen suuntaa, joten nyt ei voi valittaa. Talventörröttäjien leikkaaminen on täydellistä puuhaa ensimmäisiksi puutarhatöiksi.