Valitse sivu

Valoa pimeään

Valoa pimeään

Valoa pimeään

Nyt tarvitaan extra-annos valoa, valohoitoa ja vitamiinia elämään. On korkea aika valaista pihat, puutarhat ja parvekkeet valaisimilla ja valosarjoilla. Onneksi vaihtoehtoja riittää, kunhan vain sähköistys ja pistokkeet on ajoissa suunniteltu ja turvallisesti asennettu. Pimeys tarjoaa oikeastaan hienon tilaisuuden nähdä maisemat uudessa valossa ja luoda ympäristöön kiehtovia tunnelmia. Mielestäni vaikuttavin tapa valaista pihaa on suunnata valo tiettyyn kohteeseen tai yksityiskohtaan kuten puuhun, pensaaseen tai kiveen. Esimerkiksi alhaalta ylöspäin valaistu puu näyttää pimeyden keskeltä kuin satukirjan kuvitukselta.

Pihalyhdyissä suosin helpointa ratkaisua: täytän lyhdyn valosarjalla ja lisään pistokkeeseen vielä ajastimen. Näin lyhdyt syttyvät ja sammuvat aina sopivaan aikaan itsekseen, ja saan nauttia valaistujen lyhtyjen tunnelmasta jo töistä kotiin tullessani.

lyhty valaistut_mannyt

Pihan talvivalmistelut on nyt tehty. Suojasin arimmat kasvit levittämällä juurille suojaksi lehtiä. Laventelin suojasin erityisen huolella vielä männyn ja tuijan oksilla.

talvisuoja

Laventeli on vetänyt talveksi lämpimän peiton ylleen.

heinat_siirretty

Hurmesilkkiheinät on siirretty ruukuista talven ajaksi maahan.

Yrttimaan puuttuessa olen alkanut kasvattaa ituja ja versoja. Auringonkukan versot ovat vasta pieniä orastavia alkuja, mutta ituja olen saanut jo useamman satsin. Iduthan eivät juuri valoa kaipaa, vaan itävät hämärässäkin. Idut on helppo tapa kasvattaa itse ravinteikasta ja vitamiinipitoista syötävää pitkin talvea. Hyödynnän viikoittain myös kesän hortoilusatoani eli kuivattua horsmaa, nokkosta ja vuohenputkea pirtelöissä, jugurteissa ja marjarahkoissa. Luonnon villivihannesten terveellisyydestä tulee jatkuvasti uutta tietoa, ja uskon vahvasti niiden suosion nousuun. Lähiravinteita kannattaa tankata.

Kasvattamisen iloa talvikauteen tarjoavat myös erilaiset valaisimen sisältävät sisäpuutarhat. Niiden avulla voi huomattavasti pidentää kaupasta ostettujen yrttien ja salaattien elämää ja nauttia tuoreista vihreistä pitkän aikaa – myös silmänruokana.

Valoa pimeään

Kulhoissa sekalaisia ituja ja vehnää.

viirivehka_auennut

Viirivehka avasi komean nuppunsa.

lehtikaktus_auennut

Vaatimatonkin lehtikaktus on täydessä kukassaan kuin koru.

Valoa pimeään

Koristelin sisääntulon ruukut männyn oksilla, joita löytyy syksyisen risusavotan jäljiltä runsain mitoin.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

2 Kommentit

 1. Anniina

  Hei,
  Alimassa kuvassa on kaunis lyhty.. Saanko kysyä mistä se on hankittu?
  Yst.terv.Anniina

  Vastaa
  • Pihatontun päiväkirja

   Hei Anniina
   Kiitos kysymästä, ja pahoittelut myöhäisestä vastauksestani. Lyhty on hankittu noin 10 vuotta sitten, joten en ikävä kyllä enää millään muista mistä. Nykyään on onneksi tarjolla paljon erilaisia lyhtyjä monessakin paikassa, sillä lyhdyille on käyttöä kesällä ja talvella.

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This