Valitse sivu

Väri-ilottelun viimehetkiä

Väri-ilottelun viimehetkiä

rusokirsikka3

Ruska on ollut tänä syksynä poikkeuksellisen upea. Monin paikoin on tullut eteen niin maalauksellisia maisemia, ettei niitä ole voinut millään ohittaa pysähtymättä. Ruskan värit tuovat myös pihoille ihastuttavan loppuhuipennuksen koko kasvukauden päätteeksi. Ehkä aurinkoisten päivienkin ansiosta ruskaan on tullut tänä vuonna kiinnitettyä aiempaa enemmän huomiota. Harmaan sävyt ovat onneksi pitkään saaneet odottaa tulemistaan.

Etelä-Suomessa on puissa vielä lehtiä, vaikka lehtikasat puiden alla kasvavat jo vauhdilla. Nyt täytyy yrittää imeä itseensä kaikki se värienergia, mitä pihoilla ja ympäristössä suinkin on tarjolla. Tällä pitää pärjätä kevääseen asti.

Siirsin tällä viikolla loputkin huonekasvit pihan perukoilta takaisin sisälle. Runsas viidakkomainen vehreys näyttää sisustuksen piristäjänä taas oikein hyvältä. Olen keskittänyt kasvit käytännössä kotona kahteen paikkaan enkä ripotellut sinne tänne. Tämä lisää niiden vaikuttavuutta entisestään. Nyt täytyy pikku hiljaa alkaa vähentämään kastelua talvea kohti.

lehtiä_maassa

Osa lehdistä kannattaa hyödyntää perennojen ja pensaiden juurilla.

imukärhivilliviini

Imukärhivilliviinissä on rusokirsikkaan sopivat syysvärit.

Marjakuusen pienet punaiset kävyt muistuttavat marjaa. Kannattaa silti muistaa, että koko kasvi on myrkyllinen.

Marjakuusen pienet punaiset kävyt muistuttavat marjaa. Kannattaa silti muistaa, että koko kasvi on myrkyllinen.

Pensasmustikka_ruska

Pensasmustikka ei ole yhtään hullumpi koristekasvina. Siinä yhdistyy hyöty ja kauneus.

Kuunlilja

Kuunliljat saavat jäädä paikoilleen kevääseen asti. En kaipaa tyhjää tilaa niiden paikalle.

chilipaprikat5

Näin komeiksi chilipaprikani kypsyessään kehittyivät. Ihan näyttäviä myös huonekasveina. Kuvassa keskivahva Hot Banana ja tulinen Hot Carrot.

Yrttilatikko

Yrttilaatikko tyhjenee…

Komposti

…ja komposti täyttyy.

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This